برخی از کارشناسان خاورمیانه معتقدند بعید به نظر میرسد در زمان حکومت شیخ نواف الاحمد الجابر الصباح کویت از مسیری که شیخ صباح الجابر الاحمد الصباح برای این کشور ترسیم کرده بود، خارج شود.
به گزارش صدانیوز،شیخ نواف الاحمد الجابر الصباح خود در کنار برادر فقیدش دههها در هیئت حکمرانی کویت حضور داشته و سیاستهای اصلی این کشور عربی را راهبری میکرده، بنابراین انتظار میرود، این کشور کوچک حاشیه جنوبی خلیج فارس همچنان مواضع گذشته خود را ادامه دهد، این در حالیست که عربستان همزمان با روی کار آمدن بن سلمان تلاش بسیار زیادی را به خرج داد که کویت را همراه سیاستهای جنگ طلبانه عربستان کند، از جمله دخالت نظامی در یمن، اما کویت زیر بار این موضوع نرفت.
همزمان با درگذشت امیر کویت و به قدرت رسیدن ولیعهد این کشور، این سوال اساسی پیش میآید که آیا این کشور عربی راه سایر همسایههای شیخ نشین خود از جمله امارات و بحرین را پیش خواهد گرفت و به سوی عادی سازی روابط با اسرائیل پیش خواهد رفت.
برخی از کارشناسان خاورمیانه معتقدند بعید به نظر میرسد در زمان حکومت شیخ نواف الاحمد الجابر الصباح کویت از مسیری که شیخ صباح الجابر الاحمد الصباح برای این کشور ترسیم کرده بود، خارج شود. امیر فقید کویت در طی ۱۴ سال حکومت و حتی در ۴۰ سال فعالیت به عنوان وزیر امور خارجه سعی در ایجاد توازن در روابط با همسایههای کویت داشت.
توسعه روابط با عربستان، بازسازی ارتباط با دولت عراق که زمانی اشغالگر این کشور بود، گفتگو با ایران و میانجی گری در موضوع اختلاف عربستان با قطر سیاستهایی بود که از سوی امیر فقید پایه ریزی شده است و پیش بینی میشود به همین منوال ادامه یابد.
مصیب نعیمی کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه کویت جزء معدود کشورهای جنوب حاشیه خلیج فارس است که رابطه بسیار خوبی با ایران دارد، گفت: امیر فقید کویت همیشه به دنبال موازنه قدرت بین ایران از یک سو و آمریکا و عربستان از سوی دیگر بود، رابطه ما با کویت همیشه در سطح خوبی دنبال شده و راهی را که امارات، عربستان و بحرین طی کردند و با کشورمان به مقابله پراختند را کویت هیچگاه نرفت.
وی با بیان اینکه کویت اولین کشور عربی بود که نسبت به عادی سازی روابط امارات و رژیم صهیونیستی واکنش بسیار تندی را نشان داد، افزود: مقامات کویتی در همان ابتدا اعلام کردند که به هیچ عنوان موجودیت اسراییل را به رسمیت نمیشناسند و راه کشورهای عربی دیگر را نخواهند رفت، شیخ صباح طی سالهای حکمرانی خود سعی داشت بین اعراب و ایران یک رابطه متعادل را برقرار کند، اما زمانیکه بن سلمان در عربستان قدرت را قبضه کرد، دیگر چنین امکانی وجود نداشت.
نعیمی اظهار داشت: حتی زمانیکه عربستان و امارات قصد حمله به قطر را داشتند، شیح صباح از جمله کسانی بود که تلاش کرد، چنین اتفاقی رخ ندهد و در این زمینه نیز موفق بود، این در حالیست که کویت از نظر سیاسی نسبت به سایر کشورهای عربی متفاوت است، این کشور دارای مطبوعات و رسانههای به نسبت آزاد است و پارلمان در این سرزمین نیز به شیوع دموکراتیک کار میکند، به نوعی میتوان گفت، که کویت دموکراتترین کشور عرب حوزه خلیج فارس است.
این کارشناس مسائل خاورمیانه با اشاره به اینکه کویت در جنگ تحمیلی از عراق حمایت کرد، بیان داشت: اما بعد از اینکه در دهه ۹۰ میلادی صدام کویت را اشغال کرد و ایران این اقدام را به شدت محکوم کرد، رابطه کویت با کشورمان به کلی تغییر پیدا کرد، به نوعی این کشور سیاست خارجی خود را بر این پایه نهاد که رابطه اش با کشورهایی که این اقدام را محکوم کردند و در کنار کویت قرار گرفتند را بهبود ببخشد و به سطح قابل قبولی برساند و در طرف مقابل با کشورهایی که در کنار عراق ایستادند، کمترین رابطه را داشته باشد.
نعیمی با اشاره به اینکه امیر جدید کویت نیز راه شیح صباح را ادامه خواهد داد، اضافه کرد: شیخ نواف الاحمد الجابر الصباح خود در کنار برادر فقیدش دههها در هیئت حکمرانی کویت حضور داشته و سیاستهای اصلی این کشور عربی را راهبری میکرده، بنابراین انتظار میرود، این کشور کوچک حاشیه جنوبی خلیج فارس همچنان مواضع گذشته خود را ادامه دهد، این در حالیست که عربستان همزمان با روی کار آمدن بن سلمان تلاش بسیار زیادی را به خرج داد که کویت را همراه سیاستهای جنگ طلبانه عربستان کند، از جمله دخالت نظامی در یمن، اما کویت زیر بار این موضوع نرفت.
وی ادامه داد: برعکس کویت همواره طی این چند سال گذشته تلاش کرده که از طریق دیپلماتیک و گفتگو بحران یمن را حل و فصل کند، اما به دلیل سیاستهای یکجانبه گرایانه عربستان این موضوع به شکست انجامیده است، در مورد رابطه با آمریکا نیز، با توجه اینکه در زمان حمله صدام به کویت و اشغال ۷ ماهه این کشور، آمریکا در کنار کویت قرار گرفت، اما اینگونه نیز نبوده که کویت تسلیم محض سیاستهای آمریکا باشد، اما این نکته را نیز باید گفت که کویت یکی از متحدان نزدیک آمریکاییها در منطقه خلیج فارس بوده است.
این کارشناس منطقه با اشاره به اینکه عربستان بر روی بخشی از هیئت حاکمه کویت نفوذ دارد، یادآور شد: اما خوب با توجه به اینکه سیاستهای کلی و راهبردی کویت مشخص است، عربستان نمیتواند تاثیرگذاری راهبردی را بر روی کویت بگذارد، از سوی دیگر کشورمان نیز باید همچنان به روابط خوب و سازنده خود با کویت ادامه دهد و اجاره ندهد که کویت راهی که سایر اعراب در نزدیکی با رژیم صهونیستی را رفتند، برود، چرا که دو کشور قطر و عمان نیز که رابطه خوبی با کشورمان دارند، به احتمال زیاد، به سمت عادی سازی روابط خود با رژیم صهیونیستی حرکت کنند، با توجه به این موضوع روابط ما با کویت در چنین شرایطی از اهمیتی راهبردی برخوردار خواهد بود.