به رغم بارندگی روز گذشته و بر اساس داده های کمی، غلظت ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون در تهران همچنان بالاست و شهروندان پنجمین روز متداول آلودگی هوا را تجربه کردند. نکته جالب آنکه مقایسه وضعیت آلودگی تهران با چند شهر پرجمعیت جهان از غیر طبیعی بودن این وضعیت و لزوم اصلاح روش های […]
به رغم بارندگی روز گذشته و بر اساس داده های کمی، غلظت ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون در تهران همچنان بالاست و شهروندان پنجمین روز متداول آلودگی هوا را تجربه کردند. نکته جالب آنکه مقایسه وضعیت آلودگی تهران با چند شهر پرجمعیت جهان از غیر طبیعی بودن این وضعیت و لزوم اصلاح روش های مقابله با آلودگی هوا در مرکز سیاسی کشور خبر می دهد.
به رغم بارندگی روز گذشته و بر اساس داده های کمی، غلظت ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون در تهران همچنان بالاست و شهروندان پنجمین روز متداول آلودگی هوا را تجربه کردند. نکته جالب آنکه مقایسه وضعیت آلودگی تهران با چند شهر پرجمعیت جهان از غیر طبیعی بودن این وضعیت و لزوم اصلاح روش های مقابله با آلودگی هوا در مرکز سیاسی کشور خبر می دهد.
دستگاه های سنجش کیفیت هوای تهران در روز دوشنبه ۶ دی ماه میانگین غلظت ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون را ۱۳۴ اعلام کردند که در البته در برخی مناطق مثل مرکز شهر تا ۱۵۰ نیز افزایش می یابد؛ شاخصی که نشان دهنده شرایط ناسالم برای گروه های حساس جامعه در حاشیه های شهر و برای همه افراد در مرکز شهر است.
با اعلام این شرایط که وضعیت نامطلوبی برای شهر تهران است، به نظر می رسد انتظار مسئولان کشوری و استانی برای کاهش آلودگی با وجود بارندگی روز گذشته محقق نشد و در صورت ادامه روند کنونی شرایط برای روزهای آینده بدتر هم خواهد شد.
نکته ای که در رابطه با شاخص اعلام شده توسط مسئولان یعنی غلظت ۱۳۴ باید به آن اشاره کرد این است که عدد مذکور میانگین آلودگی هوای تهران است و بررسی غلظت آلودگی بر اساس مناطق چندگانه شهری شرایط متفاوت و در مرکز شهر به مراتب بدتری را نشان می دهد.
برای مثال بررسی آمار و داده های کمی مرتبط با منطقه ۷ شهرداری تهران، نشان از عدد ۱۴۹ دارد که این یعنی در این منطقه وضعیت آلودگی در مرز ناسالم بودن برای همه شهروندان است و لازم است همه افراد نکات ایمنی را برای حفظ سلامتی خود رعایت کنند.
جدا از منطقه ۷ تهران، شهر ری، منطقه ۲۰ و ۲۲ نیز در شرایط ناسالم و وضعیت قرمز قرار دارند و شاخص ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون در این مناطق شهری بالاتر از ۱۵۰ است.
بر این اساس به همه شهروندان ساکن در مناطق مرکزی تهران، شهر ری، منطقه ۲۰ و ۲۲ توصیه می شود حتی المقدور از حضور غیر ضروری در فضای باز شهر خود داری کنند، زیرا شرایط حاکم بر هوای این مناطق تهران برای همه افراد ناسالم و زیان بار ارزیابی می شود.
آنچه در مورد روزهای آینده نیز می توان گفت، اینکه با وجود تشدید سرمای هوا و وقوع پدیده وارونگی دما انتظار می رود شرایط کنونی در روزهای آتی نیز استمرار داشته باشد. در این شرایط، بهتر است مردم نا امید از همه اقدامات مسئولان، چشم امید به آسمان داشته باشند تا با وزیدن باد و باریدن باران شرایط آلودگی هوا بهبود یابد.
تشدید آلودگی هوای شهر تهران در ششم دی ماه و بهانه تراشی های متعدد مسئولان مبنی بر طبیعی بودن شرایط در حالی مطرح است که مقایسه این شرایط هوایی امروز تهران با چند شهر بزرگ جهان در نقاط مختلف جهان گویای وضعیت بهتر آنها و شرایط به مراتب اسفناک شهر تهران است.
در ادامه به بررسی کیفیت هوای چند شهر جهان مثل مسکو، پکن، لندن، پاریس و… در روز دوشنبه ۲۶ دسامبر پرداخته می شود:
تصویر بالا نشان دهنده کیفیت هوای شهر جاکارتا در کشور اندونزی و در ساعات گذشته است. غلظت ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون در این شهر در روز دوشنبه برابر با ۱۰۷ است. جمعیت این شهر بیش از ۱۰ میلیون نفر است و غلظت سایر ذرات نیز در وضعیت بهتری نسبت به تهران قرار دارد. شرایط کلی در این شهر برای شهروندان حساس ناسالم است.
شهر مسکو در شرایطی امروز غلظت هوای ۲۵ را تجربه می کند که دمای هوای این شهر امروز منفی است و وضعیت برای وقوع وارونگی دما در این شهر فراهم است.
نکته دیگر اینکه در این شهر جمعیتی نزدیک به ۱۲ میلیون نفر زندگی می کنند.
تصویر بالا نشان دهنده کیفیت هوای منطقه ۷ شهر تهران در ساعات گذشته است. میانگین غلظت ذرات معلق کمتر از ۲٫۵ میکرون در شهر تهران ۱۳۴ و در منطقه ۷ در روز دوشنبه برابر با ۱۵۴ است.
برابر آنچه آمد، مقایسه وضعیت آلاینده های شهر تهران با برخی شهرهای بزرگ و مهم جهان بر غیر طبیعی بودن این وضعیت حاکم بر شهر تهران صحه می گذارد؛ وضعیتی که بسیاری از مسئولان از جمله متولیان محیط زیست کشور آن را طبیعی عنوان می کنند و تصور می کنند، منابع اطلاعاتی مردم ایران محدود به گفته های آنان است.
این در حالی است که برای مثال شهر مسکو با دمای هوای منفی و جمعیتی ۱۲ میلیونی در شرایط سالم به سر می برد و در این شهر خبری از آلودگی هوا نیست.
البته شاخص آلودگی در برخی شهرهای جهان مثل دهلی پایتخت کشور هند بالای عدد ۱۶۰ و ناسالم برای همه شهروندان است که می تواند دستاویز خوبی برای مسئولان به منظور فرار از مشکل آلودگی کنونی شهر تهران باشد. نکته اینکه با روند کنونی تشدید آلودگی در شهر تهران که اقدام ملموسی برای کاهش آن دیده نمی شود، دور از انتظار نیست که به زودی تهران به آلوده ترین مرکز سیاسی جهان تبدیل شود.