حذف آمارهای مربوط به ارقام مرتبط با پرداخت مالیات از سوی نهادها و بنیادهای انقلاب اسلامی «تنها نکته قابل تامل» در تازهترین گزارش بانک مرکزی از دخل و خرج دولت در ۹ ماه منتهی به آخر پاییز ۱۳۹۵ است. بر پایه تازهترین گزارش ارایه شده از سوی بانک مرکزی در حالی که قرار بر این […]
حذف آمارهای مربوط به ارقام مرتبط با پرداخت مالیات از سوی نهادها و بنیادهای انقلاب اسلامی «تنها نکته قابل تامل» در تازهترین گزارش بانک مرکزی از دخل و خرج دولت در ۹ ماه منتهی به آخر پاییز ۱۳۹۵ است.
بر پایه تازهترین گزارش ارایه شده از سوی بانک مرکزی در حالی که قرار بر این بود دولت در ۹ ماهه منتهی به پایان پاییز امسال ۱۱۹ هزار میلیارد تومان درآمد شامل ۷۸هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی و ۴۱ هزار میلیارد تومان از سایر درآمدها به دست آورد اما در ۹ ماهه منتهی به آخر آذر ماه امسال به ترتیب ۸۸ هزار میلیارد تومان، ۶۵ هزار میلیارد تومان و ۲۳ هزار میلیارد تومان درآمد کل، درآمد مالیاتی و سایر درآمدها بوده است.
یک محاسبه ساده نشان میدهد دولت در ۹ ماهه سپری شده تا آخر پاییز امسال ۲۷درصد از درآمدهای پیشبینیشدهاش محقق نشده است. این ناکامی در کسب درآمد پیشبینی شده در مدت یاد شده در حالی است که مطابق با آمارهای بانک مرکزی و در شرایط رکود سال ۱۳۹۴ مأموران مالیاتی در ۹ ماهه امسال ۲۵ درصد بیشتر از ۹ ماهه پارسال مالیات گرفتهاند. به همین ترتیب و با وجود رشد ۲۶درصدی هزینههای جاری دولت در ۹ ماهه منتهی به آخر آذر ماه امسال نسبت به مدت مشابه پارسال اما هزینههای جاری پرداخت شده ۲۱ هزار میلیارد تومان کمتر از رقم پیشبینی شده است. به این ترتیب ۱۴درصد از هزینههای جاری پیشبینی شده دولت پرداخت نشده است که میتواند به نارضایتی کارمندان دولت منجر شود. نکته عجیبتر در بودجه عمومی دولت «منابع حاصل از ارزش نفت خام» است که براساس آمار بانک مرکزی فقط ۳۱ هزار میلیارد تومان گزارش شده است که با ۵۵ هزار میلیارد تومان رقم پیشبینی شده حدود ۲۴ هزار میلیارد تومان فاصله دارد و به این ترتیب فقط ۵۶درصد از «منابع حاصل از ارزش نفت و گاز» محقق شده است که ۱۳درصد کمتر از رقم ۹ ماهه ۱۳۹۴ است.
این آمار نشان میدهد تراز عملیاتی دولت در ۹ ماه منتهی به آخر آذر ماه ۱۳۹۵ معادل ۵۳ هزار میلیارد تومان کسری دارد که ۱۰هزار میلیارد تومان بیشتر از رقم پیشبینی شده است. درباره حساب و کتاب سر تا پا نادرست درآمده دولت دو نکته را یادآور میشود:
۱- دولت یازدهم برای سر راست کردن دخل و خرج خود چه کرده است؟ به نظر میرسد برخلاف ادعای ریاست محترم بانک مرکزی که تاکنون چندین بار گفته است دولت قصد افزایش نرخ دلار با هدف کسب درآمد بیشتر را نداشته است، افزایش نرخ ارز به صورت عادی (نرخ ارز مبادلهیی) و غیرعادی ناشی از افزایش سرسامآور ارز در پاییز یکی از محلهای کسب درآمد دولت بودهاند. علاوه بر این، آمار بانک مرکزی نشان میدهد در حالی که بدهی دولت به شبکه بانکی در پایان اسفند ماه ۱۳۹۴ حدود ۱۴۳ هزار میلیارد تومان بوده است، این رقم در آخر آذر ماه امسال به ۱۸۰ هزار میلیارد تومان رسیده که ۲۵ درصد افزایش را نشان میدهد. به این ترتیب دولت یازدهم نیز با خونسردی تمام دستش را در جیب سپردهگذاران شبکه بانکی کرده و بدهی بالا آورده تا دخل و خرج خود را سامان دهد.
۲- آیا رییس دولت به این ارقام دسترسی دارد یا در دولت مسوولی وجود دارد که این آمار را برای ایشان توضیح دهد. اگر پاسخ مثبت است، رییس دولت آیا پیشبینیکنندگان دخل و خرج را نکوهش کرده است که این همه خطا در پیشبینی از کجا سرچشمه میگیرد؟
به نظر میرسد ایشان میتواند و باید هر مسوولی که بلندپروازانه و خیالپردازانه خیال ایشان را راحت کرده است، سرزنش جدی کند.
منبع : سایت ساعت ۲۴