در دولت یازدهم برای احداث ۴۰ سد بازنگری صورت گرفت ودر مجموع ۳۰ سد بزرگ در این دولت به بهره برداری رسید که میتوان گفت ۲۰ درصد کل سدهای کشور در طول سه سال و نیم گذشته به بهره برداری رسیده است. همچنین تعداد ۱۵۰ و ۱۲۴ سد در کشور بهترتیب در مراحل مختلف مطالعاتی […]
در دولت یازدهم برای احداث ۴۰ سد بازنگری صورت گرفت ودر مجموع ۳۰ سد بزرگ در این دولت به بهره برداری رسید که میتوان گفت ۲۰ درصد کل سدهای کشور در طول سه سال و نیم گذشته به بهره برداری رسیده است.
همچنین تعداد ۱۵۰ و ۱۲۴ سد در کشور بهترتیب در مراحل مختلف مطالعاتی و اجرایی قرار دارد که ظرفیت احجام مخازن آنها بهترتیب ۲۳.۷ و ۲۱.۶ میلیاردمترمکعب است.
سدهای در حال بهره برداری کشور با وجود خشکسالی و کاهش حجم مؤثر آب مخازنشان در سالهای اخیر توانستهاند به مدیریت توازن میان عرضه و تقاضای آب کمک شایانی کنند و نسبت به گذشته نقش پررنگ تری داشته باشند.
تقریباً بخش اعظم منابع سطحی آب شرب مصرفی کشور از طریق حدود ۵۵ سد استراتژیک تأمین میشود و این سدها در تأمین آب شرب شهرها اهمیت ویژهای دارند. به عنوان مثال در تأمین آب شرب تهران منابع مختلفی دخیل هستند که براساس مدل نرمال در تقسیم آب، حدود ۶۰ درصد آب شرب از منابع آب سطحی که همان سدها هستند، تأمین میشود و ۴۰ درصد باقی مانده برعهده منابع آب زیرزمینی است.
بهطورمیانگین استحصال آب از سدهای کشور در دولت تدبیر و امید سالانه حدود ۸۰۰ میلیون مترمکعب است که رشد ۶۰ درصدی را نشان میدهد و این در حالی است که قبل از دولت یازدهم میانگین استحصال آب از سدهای کشور سالانه کمتر از ۵۰۰میلیون مترمکعب بوده است.
با توجه به اهمیت استراتژیک آب در اوضاع کنونی و بحرانهای پیش رو در زمینههای امنیتی، اقتصادی و اجتماعی، آنچه بیش از پیش ضروری به نظر میرسد مدیریت بهینه منابع آب است، مدیریتی که یکی از راهکارهای اصلی آن سدسازی و مدیریت بهرهبرداری از آن است؛ چرا که پروژههای سدسازی برای حفظ حیات و تداوم امنیت ملی و نیز افزایش ظرفیت ذخیره سازی و گسترش منابع آب و استحصال انرژی برقآبی سازگار با محیط زیست بهویژه برای مناطقی که با کمبود آب و بحران آب مواجه هستند، لازم و حیاتی است
منبع : روزنامه آسیا