به نقل از صدانیوز ،بازار پول در طی دو سال اخیر دچار پدیدههایی جدید شده و بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در این مدت، بسیاری از متغیرها از میانگین بلند مدت خود دور شده و به نوعی فرمان از دست سیاستگذار خارج شده است. ❇️ زنگ خطر التهابات اقتصادی در مرداد ماه به صدا […]
به نقل از صدانیوز ،بازار پول در طی دو سال اخیر دچار پدیدههایی جدید شده و بررسی آمارهای بانک مرکزی نشان میدهد در این مدت، بسیاری از متغیرها از میانگین بلند مدت خود دور شده و به نوعی فرمان از دست سیاستگذار خارج شده است.
❇️ زنگ خطر التهابات اقتصادی در مرداد ماه به صدا در آمده و آمارهای این ماه، نقطه عطفی در آمارهای پولی سال ۹۷ محسوب میشود. به این دلیل که میانگین رشد نقدینگی در ۴ ماه ابتدایی سال برابر با ۱٫۱ درصد بوده اما در این ماه به یکباره با رشد ۱٫۷ واحدی، به ۲٫۸ درصد رسیده است.
❇️ از ۴۴ هزار میلیارد تومان افزایش نقدینگی، حدود ۱۷ هزار میلیارد تومان آن از سمت سرفصل پول و ۲۷ هزار میلیارد تومان دیگر از جانب شبهپول بوده است.
❇️ بر این اساس، رشد پول در مرداد ماه، ۷٫۵ درصد و رشد شبه پول ۲ درصد بوده است و بنا بر آمارهای موجود، این رشد ناشی از افزایش ضریب تکاثری نقدینگی و افزایش سرعت گردش پول بوده است که همه ریشه در التهابات اخیر ارزی دارد.
❇️ نکته نگرانکننده دیگر، افزایش نامتناسب اضافه برداشتها از حساب بانک مرکزی در ترازنامه بانکهاست. در ۱۲ ماه منتهی به مرداد ماه سال جاری ترازنامه بانکها و مؤسسات اعتباری حدود ۲۳ درصد منبسط شده است. شاخص قیمت در همین بازه زمانی حدود ۲۴ درصد رشد یافته است. بنابراین اگر چه در سال گذشته ترازنامه بانکها متناسب با شاخص قیمت منبسط شده اما بررسیها نشان میدهد در سالهای گذشته سرعت بسط ترازنامه بانکها نسبت به شاخص قیمت بیشتر بوده است.
❇️ بر اساس آمارهای موجود، بدهی دولت به سیستم بانکی حدود ۳۰ درصد در یکساله منتهی به مرداد ۹۷ رشد داشته است که نشان دهنده برجای ماندن کسری نقدینگی دولت و تنگنای بودجه است.
❇️ سهم حقوق صاحبان سهام به کل داراییها، یکی از نسبتهای سنجش ریسک هراس بانکی است که این عدد در بازه ذکر شده، از ۳٫۴ درصد به ۱٫۶ درصد تقلیل یافته و در حقیقت ریسک «هراس بانکی» عمل، ۲ برابر شده است. یکی از عوامل این رشد ۱۰۰ درصدی، افزایش سهم بدهیها در ترازنامه بانکها بوده که بیشترین رشد در اجزای این بدهی از سوی سرفصل «بدهی به بانک مرکزی» با ۳۵ درصد رشد رخ داده که ۱۰ درصد بیش از رشد کل بدهیهای سیستم بانکی است.
❇️ پیام این اعداد کاملاً روشن است؛ سرکوب نرخ سود بانکی در شهریورماه سال ۹۶ و کاهش دستوری آن علاوه بر اینکه ترکیب نقدینگی را به نفع سرفصلهای تورمزا تغییر داده، بلکه به تشدید تنگنای نقدینگی بانکها دامن زده و آنها را در معرض بحرانی جدید قرار داده است.