آثار رفتار بی خردانه بشر با محیط زیست؛ مرگ زمین را جلو می اندازد

به نقل از منابع خبری

مجمع سازمان بستر آب‌های بین‌المللی با حضور ۱۶۷ عضو این سازمان قرار است هفته آینده برای اولین‌بار بر سر «تعلیق احتیاطی» فعالیت‌های اکتشاف معدن تشکیل جلسه بدهد. این موضوع با حمایت ۲۰ کشور از جمله فرانسه، شیلی و برزیل مطرح خواهد شد.

به گزارش نبأخبر، در لابلای اخبار سیاسی و تنش های فرهنگی و اعتقادی تا درگیریهای نظامی در سراسر زمین، این اخبار و ماجراهای محیط زیست پیرامون بشر است که به شدت مهجور واقع شده و ظاهراً فقدان آنچه که شایسته اهمیت و رسیدگی فوری به آن است در اولویت مسائل فوری بشر نیست و به این منوال خطر مرگ زمین و گرفتاری بشر روز به روز بیشتر از قبل احساس می شود.

چالش انسان با طبیعت از ابتدای خلقتش همزاد او بوده و هست. آنگاه که بشر اولیه توانست طی قرن‌های متمادی مدنیت را به آهستگی بیاموزد، دریافت که ارتباطش با طبیعت جدایی ناپذیر بوده و همواره از هم متاثرند و برای هم.

اما دیری نپایید که با رشد جمعیت جهان و پیچیدگی‌های اجتماعی در تغییرات سبک و روش زندگی و زیاده خواهی‌های حکومت‌ها برای دستیابی به مناطق جدید و بهره گیری بیشتر از امکانات طبیعت راه را برای تخریب و نابودی و جدایی انسان از آن فراهم نمود.

اواخر قرن ۲۰ و شروع قرن ۲۱ واقعیاتی تلخ را آشکار نمود که تمامی کشور‌های جهان را به فکر تدوین و اجرای قوانینی سخت انداخت که در آن سعی شده بود تا از نابودی کره خاکی و به تبع آن نابودی نسل بشر جلوگیری شود.

بالا رفتن دمای کره زمین و از هم گسیختگی لایه ازن و تولید گاز‌های گلخانه ای، نابودی جنگلها، آب شدن یخ‌های قطبی، تغییرات جوی و اقلیمی، خشکسالی‌های پایان ناپذیر، آلودگی وحشتناک و مرگبار هوا، آلودگی‌های صوتی و مواد غذایی و صد‌ها و هزاران آلودگی دیگر که به شکلی احمقانه و خودخواسته گریبان بشر قرن ۲۱ را گرفته و گلویش را می‌فشارد.

به گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان، آتش‌سوزی جنگل‌های مریوان پس از سه روز در مناطق کلکه جان، دارسیران و پیله مهار شده، ولی در کانی‌میران همچنان ادامه دارد. بهزاد شریفی‌پور گفته است که عملیات اطفاء آتش در منطقه کانی‌میران با کمک بالگردی که از تهران فرستاده شده، هم‌اکنون در حال انجام است.

شریفی‌پور همچنین گفت که عامل انسانی باعث این آتش‌سوزی بوده است و افزود تیم‌های اطفای حریق ادارات منابع طبیعی شهرستان‌های سنندج، کامیاران و سروآباد، نیرو‌های مردمی و سازمان‌های مردم نهاد، بسیج و سپاه همگی در عملیات اطفاء حریق نقش داشتند.

سعید کریمی، مدیرکل مدیریت بحران استانداری کردستان به خبرگزاری تسنیم گفته است که ۱۶۵ هکتار از جنگل‌های مریوان در آتش سوخته است.

به گفته آقای کریمی ۱۳۰ هکتار از خسارت مربوط به جنگل‌های روستای پیله و ۳۵ هکتار مربوط به کانی میران است.

پنج سال پیش و در پی بروز آتش سوزی و انفجار در نواحی جنگلی نزدیک به مریوان در استان کردستان ایران، رسانه‌ها از مرگ چهار فعال زیست‌محیطی و مصدومیت تعدادی دیگر خبر دادند.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی نشان از تلاش مردم منطقه و بدون دسترسی به تجهیزات اطفای حریق برای مهار آتش‌سوزی دارد. طی سال‌های گذشته نیز تلاش مردم محلی برای مهار آتش‌سوزی جنگل‌ها منجر به تلفات انسانی شده بود.

به گفته فرماندار مریوان، هفت نفر از شهروندان این منطقه در جریان اطفای حریق جنگل‌های منطقه در حوالی شهر «بردە ره‌شه» دچار سوختگی شده و به بیمارستان بوعلی منتقل شدند.

از سوی دیگر معاون رئیس سازمان حفاظت محیط زیست روز شنبه، ۳۱ تیرماه، تایید کرد که ۹۹ درصد از سطح آب تالاب گاوخونی در استان اصفهان خشک شده است.

مجتبی ذوالجودی، معاون محیط زیست دریایی و تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست ایران، روز شنبه به خبرگزاری ایلنا گفت: «از ابتدای مهر ۱۴۰۱ تا ۲۷ تیرماه ۱۴۰۲ با وجود بارش‌های بسیار خوب در سرشاخه‌ها و افزایش ۸۸ درصدی ذخیره سد زاینده‌رود، تاکنون تقریبا هیچ حقابه مشخصی برای تالاب گاوخونی رهاسازی نشده و هم‌اکنون سطح تالاب به صورت ۹۹ درصد خشک است.»

خشک شدن باتلاق گاوخونی با ۴۷ هزار هکتار وسعت در حالی است که اصفهان با پدیده گسترده بیابانی شدن، گرد و غبار و فرونشست زمین مواجه است.

اما از آنسوی آب‌ها خبر می‌رسد یونان با داغ‌ترین آخر هفته ژوئیه در ۵۰ سال گذشته روبروست. دمای هوا در تسالونیکی به ۴۵ درجه رسیده و در آتن تنها یک درجه خنک‌تر است. استمرار گرما در کشوری که به تابستان‌های داغ عادت دارد، سیلی از مردم را روانه درمانگاه‌ها کرده و با چند مرگ ناشی از گرمازدگی همراه بوده است.

هواشناسی یونان با اعلام هشدار قرمز می‌گوید وضعیت در روز‌های آتی بدتر هم خواهد شد. مجموعه تاریخی آکروپولیس در آتن که نماد ملی و قطب گردشگری یونان محسوب می‌شود، تا اطلاع ثانوی، در ساعات ۱۲ تا ۵ بعد از ظهر بسته خواهد بود.

خشکی و بارش کم نیز مزید بر علت شده و روز جمعه دستکم ۵۲ حریق تازه در جنگل‌ها و بیشه‌های یونان رخ داد. اداره هواشناسی این کشور اعلام کرده که وزش باد‌های شمالی با سرعت ۶۰کیلومتر بر ساعت، خطر آتش‌سوزی در این مناطق را تشدید می‌کند.

آتش‌نشانی یونان اعلام کرده که با وجود اطفای برخی موارد، همچنان درگیر۷۹ حریق در سراسر کشور است. سازمان حفاظت مدنی یونان می‌گوید بسیاری کشور‌های اروپایی، ترکیه، اردن و اسرائیل، هواپیما‌ها و هلی‌کوپتر‌های مخصوص و امدادگران زبده به یونان اعزام کرده‌اند.

تابستان ۲۰۲۳ گرم‌ترین سال قرن اعلام شده است. ناسا می‌گوید موج گرما در اروپا، آمریکا و چین همه رکورد‌ها را شکسته است. آلمان نیز در هفته‌های اخیر با دو جبهه هوای نامعمول روبرو بوده است؛ ۳۸درجه در جنوب و طوفان و رعد و برق در شمال.

در ایتالیا، اسپانیا و پرتغال نیز هوا به نحو بی‌سابقه‌ای گرم شده و ریتم کار و زندگی را مختل کرده است. در مکز یک گرمای ۵۰ درجه جان ۱۰۰ نفر را گرفت. صد‌ها نفر نیز در هند در اثر گرمازدگی جان باخته‌اند. به گفته دانشمندان، تغییرات اقلیمی امواج گرما را مکررتر، درجه حرارت را بیشتر و مدت را طولانی‌تر می‌کند. خشکسالی مرتبط نیز خطر آتش سوزی جنگل‌ها را افزایش می‌دهد.

همچنین خبر می‌رسدکشور‌های عضو سازمان بستر آب‌های بین‌المللی روز جمعه گذشته بر سر نقشه راهی دو‌ساله با هدف تصویب قوانین استخراج از معادن در اعماق دریا به توافق رسیدند. این درحالی است که سازمان‌های حفاظت از محیط زیست با هدف اجتناب از آسیب‌های زیست‌محیطی دریایی خواستار تصویب ممنوعیت موقت استخراج از چنین معادنی هستند.

سازمان بستر آب‌های بین‌المللی، نهادی بین دولتی است که وظیفه حفاظت از بستر دریا‌ها را بر عهده دارد. اگرچه اعضای این سازمان در ده‌سال گذشته تلاش کرده‌اند قوانینی را خارج از حوزه قضایی ملی کشور‌ها برای استخراج از معادن در بستر دریا به تصویب برسانند، اما تا کنون موفق به توافق بر سر این تصویب قوانین نشده‌اند.

این قوانین استخراج نیکل، کبالت و مس را در عمق بستر دریا که خارج از حوزه‌های ملی کشور‌ها است، امکان‌پذیر می‌سازد. شورای این سازمان طی دوهفته گذشته در جاماییکا حول دست‌یابی به راه‌حلی برای رسیدن به قوانین مزبور به مذاکره پرداخت. این شورا در پی تصمیم اتخاذ شده در روز جمعه اعلام کرد که در نظر دارد «به تدوین قوانین با نگاهی به تصویب آن‌ها در سی‌امین اجلاس سازمان بستر آب‌های بین‌المللی در سال ۲۰۲۵، ادامه دهد.»

اگرچه سازمان بستر آب‌های بین‌المللی، همچنان بر روند بررسی چنین مجوز‌های استخراجی به نتیجه نرسیده است، اما فعالان حفاظت از اقیانوس به جد نگران چراغ سبز احتمالی این سازمان برای بهره‌برداری صنعتی از معادن بستر دریا‌های آزاد هستند.

مجمع سازمان بستر آب‌های بین‌المللی با حضور ۱۶۷ عضو این سازمان قرار است هفته آینده برای اولین‌بار بر سر «تعلیق احتیاطی» فعالیت‌های اکتشاف معدن تشکیل جلسه بدهد. این موضوع با حمایت ۲۰ کشور از جمله فرانسه، شیلی و برزیل مطرح خواهد شد.

سازمان‌های غیر دولتی می‌گویند استخراج معادن در اعماق دریا می‌تواند زیستگاه‌های موجوداتی که هنوز ناشناخته‌اند را از بین ببرد. تخریب زیستگاه این موجودات می‌تواند به صورت بالقوه برای زیست‌بوم زیان‌بار باشد. این استخراج‌ها همچنین می‌تواند ظرفیت اقیانوس‌ها در جذب دی‌اکسید کربن ساطع شده بر اثر فعالیت‌های انسانی را تحت تاثیر قرار داده و همچین آلودگی صوتی آن می‌تواند ارتباطات گونه‌هایی مانند نهنگ‌ها را مختل کند.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید