اسراییل ، یونان و قبرس طرح احداث خط لوله گازی مدیترانه را در آتن امضا کردند. این خط لوله، گاز شرق مدیترانه را به غرب اروپا انتقال خواهد داد.این خط لوله گازی چاههای گازی بخش شرقی مدیترانه را به غرب اروپا متصل خواهد کرد. آیا این یک عامل ثبات و رشد برای منطقه است یا موجب بروز بحرانی دیگر در مدیترانه شرقی خواهد شد؟
به نقل ازصدانیوز،خصومت غرب به ویژه آمریکا باایران ابعاد و زاویه های گوناگون دارد و تنها به مسایل سیاسی و نظامی منحصر نمی شود. یکی از ابعاد خصومت با ایران بیرون کردن تدریجی ایران از بازار نفت وگاز جهان و جایگزین شدن آمریکا و حتی اسراییل به جای ایران است.
افزایش ظرفیت تولید نفت شیل در آمریکا و شروع به صادرات گاز به شکل ال ان جی به هند و حالا فعالیت فزاینده اسراییل برای صادرات گاز به اروپا را باید درهمین چارچوب درکانون توجه قرارداد. آنطور که دویچه وله درهمین شهریور ماه انجام دهند اسراییل ، یونان و قبرس طرح احداث خط لوله گازی مدیترانه را در آتن امضا کردند. این خط لوله، گاز شرق مدیترانه را به غرب اروپا انتقال خواهد داد. ترکیه با این طرح مخالف است. هنوز مشخص نیست هزینه این پروژه چگونه تامین خواهد شد.خط لوله گازی مدیترانه شرقی “ایستمد” EastMed چاههای گازی بخش شرقی مدیترانه را به غرب اروپا متصل خواهد کرد. آیا این یک عامل ثبات و رشد برای منطقه است یا موجب بروز بحرانی دیگر در مدیترانه شرقی خواهد شد؟توافقنامه احداث خط لوله گازی ایستمد روز پنجشنبه دوم ژانویه (دوازدهم دی) طی مراسمی در آتن، پایتخت یونان، از سوی نیکوس آناستاسیادس رئیس جمهور قبرس، و کیریاکوس میتسوتاکیس و بنیامین نتانیاهو، نخستوزیران یونان و اسرائیل به امضا رسید.میتسوتاکیس، نخست وزیر یونان، پس از امضای این توافقنامه گفت: «ما در حال ساختن پلی هستیم که انرژی را به اروپا انتقال خواهد داد و عامل ثبات و پیشترفت منطقه خواهد بود.»تلویزیون دولتی یونان مراسم امضای توافقنامه ایستمد را به طور زنده پخش کرد.نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل هم گفت: «این یک روز تاریخی برای اسرائیل است.» نتانیاهو از دیگر کشورهای منطقه از جمله مصر خواست تا در این پروژه شرکت کنند.هر سه سیاستمدار تاکید کردند که این توافقنامه علیه سایر کشورها از جمله ترکیه نیست.حامی آکسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه ترکیه، در واکنش به توافقنامه ساخت خط لوله گازی ایستمد گفت: «پروژههایی که ترکیه و ترکهای قبرس را نادیده میگیرند با شکست مواجه خواهند شد و هدفی جز منزوی کردن ترکیه ندارند.»آکسوی تاکید کرد که ترکیه دارای طولانیترین خط ساحلی در شرق دریای مدیترانه است و ترکهای قبرس نیز در منابع طبیعی این جزیره از حقوق برابری برخوردارند.او افزود برخی کشورها بهجای همکاری به دنبال محاسبات غلطی هستند و اینگونه اقدامات ناکام خواهند ماند.آکسوی با انتقاد شدید از امضای این توافقنامه گفت که این “اقدامی بیهوده” با هدف منزوی کردن ترکیه و ترکهای قبرس است.اسرائیل در نظر دارد گاز طبیعی بخش شرقی مدیترانه را از طریق خط لوله ایستمد که حدود دو هزار کیلومتر طول دارد به اروپا صادر کند.هزینه ساخت این خط لوله میتواند بیش از شش میلیارد یورو باشد. این خط لوله از اسرائیل تا قبرس و از آنجا تا کرت در یونان ادامه یابد و از طریق خط لوله دیگری به ایتالیا انتقال خواهد یافت.آمریکا و اتحادیه اروپا از پروژه مشترک اسرائیل، یونان و قبرس پشتیبانی میکنند. مقامات آمریکایی گفتند که احداث این خط لوله وابستگی اروپا به گاز روسیه را کاهش خواهد داد.
درهمین شهریورماه بود که حسن تربتی مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران صادرات گاز ایران به اروپا از مسیر خط لوله واز خاک یونان دردستور کار است . یادمان باشد که همین سخن را درسال ۱۳۸۸ نیز داشتیم و ایران چندین دهه است دراین باره حرف می زند اما کاری انجام نمی شود. باید حواسمان به ثروت نفت وگاز باشد و شرایط را گونه ای رقم بزنیم که از این ثروت محروم نشویم. نباید به سادگی و درغفلت کشورهای دیگر جای ایران را درصادرات گاز و حالا نفت بگیرند.