روی کار آمدن رئیسی؛ نگاهی از مسکو

به نقل از ولادیمیر ساژین – اسپوتنیک

نیمی از مردم فقط عجالتا منفعل هستند

به گزارش نباء خبر،رئیسی رئیس جمهور جدید در داخل کشور با چه مشکلاتی روبرو است؟ از نظر سیاسی – لزوم جلوگیری از تظاهرات گسترده انتخابات نشان داد که تقریباً نیمی از مردم دستخوش نارضایتی شده اند، و فقط عجالتا منفعل هستند. این امر نه تنها از انتخابات ناعادلانه ریاست جمهوری بلکه از اوضاع وخیم اقتصادی ناشی می شود که روز به روز بدتر می گردد.

آقای رئیسی و تیمش به خوبی از این موضوع آگاه هستند. همانطور که نیکیتا اسماگین، کارشناس روس در امور ایران به درستی یادآوری می کند، این وضعیت مشکلات خاصی را برای رئیس جمهور جدید ایجاد می کند. اگر رئیسی برای از بین بردن “میراث لیبرال” اقدامی قاطع انجام دهد ، این کار ممکن است با مخالفت قدرتمند روبرو شود. به این ترتیب، رئیسی با در نظر گرفتن تجربه پیشینیان خود، به دنبال راهی برای همزیستی مسالمت آمیز با بخش لیبرال جامعه خواهد بود، البته در حدی که عقاید رادیکال وی اجازه دهد.رئیس جمهور منتخب مورد حمایت سپاه پاسداران انقلاب اسلامی قرار گرفت. سردار سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پیامی را به ابراهیم رئیسی ارسال کرد و در آن حمایت و آمادگی کامل سپاه را برای همکاری ابراز داشت. این اهرم مهم پشتیبانی است. در واقع ، اکنون سپاه در ایران به یک دولت در درون کشور تبدیل شده است. سپاه نه تنها یک ماشین پلیس ، نظامی ، سیاسی ، عقیدتی و اطلاعاتی است ، بلکه یک ساختار مالی و اقتصادی قابل توجه و جامع است. و این امر برای رئیسی اهمیت کمتری ندارد. از این گذشته ، یکی از اصلی ترین مشکلات دولت جدید ایران ، اقتصاد خواهد بود. براساس مرکز آمار ایران ، در مارس – آوریل سال جاری ، تورم به 50٪ رسید که بالاترین نرخ در سه سال گذشته بود. بیکاری که حدود 20٪ تخمین زده شده است (در بین جوانان حدود 50٪) ، امسال می تواند به 39٪ برسد. خروج سرمایه گذاری 6٪ بود ، بورس سقوط کرد ، دلار گران شد و رشد آن به 700٪ رسید، کاهش ساخت مسکن 50٪ و سطح نابرابری اجتماعی در ده سال گذشته بالاترین بود.

شکاف

نتایج انتخابات ریاست جمهوری 61.9 درصد آرا به نفع رئیسی را بوده است. مخالفان، در بخش اصلی خود، رأی گیری را تحریم کردند. مقامات ایرانی بارها یادآوری کرده اند که رأی دادن نه تنها یک وظیفه مدنی است بلکه وظیفه شرعی نیز محسوب می شود. ایرانیهایی که برای رای دادن نیامده کافر است. از 59.31 میلیون ایرانی واجد شرایط رأی دادن ، 28.93 میلیون نفر رای خود را در صندوق های رای گذاشتند، یعنی 48.4درصد . علاوه بر این ، آرای داده شده تقریباً 4 میلیون رأی خراب یا نامعتبر را شامل بود.مقامات ایرانی همیشه نتایج انتخابات ملی را به عنوان نشانه قانونی بودن مشروعیت خود اعلام کرده اند و اکنون پس از آنکه تعداد رای دهندگانی که رأی ندادند به علاوه کسانی که با آرای باطله رأی دادند، برای اولین بار از تعداد کسانی که با حسن نیت رأی دادند ، بیشتر شد، ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید، مورد پیگرد مسایل مربوط به مشروعیت قرار می گیرد.

این کار چه نشانه ای برای ایران و جهان است؟ رأی دهندگان در عمل نشان داده اند که جامعه ایران شکافته است. بخشی از آن طرفداران پرشور مقامات فعلی، اصول گرایان، به علاوه مقام پرستان غیراصولی هستند که به آنها پیوسته اند. در طرف دیگر مخالفان آنها قرار دارند ، که نه تنها اصلاح طلبان لیبرال ، بلکه محافظه کاران میانه رو ، تکنوکرات ها ، عمل گرایان و به طور کلی افرادی هستند که اوضاع بطور واقعی ارزیابی می کنند و گشودگی ایران را به تمام جهان پیشنهاد می نمایند. تصور اینکه مخالفان دولت فعلی مخالف رژیم اسلامی هستند، اشتباه بود، اصلا نه. آنها فقط مخالف سیاستمداران مشخصی هستند که قدرت را غاصبانه گرفتند. مخالفان سیاست شان را شکست می دانند که یک بار دیگر جمهوری اسلامی را به انزوا می کشاند.

ایران وجهان

روابط دولت جدید با جهان چگونه توسعه می یابد؟ اول از همه، باید تأکید کرد که سیاست خارجی ایران تغییر چشمگیری نخواهد کرد. از این گذشته ، خط کلی آن توسط ولی فقیه، آیت الله تعیین می شود.اگر ما در مورد کشورهای خاص صحبت کنیم ، شاید ، جهت اصلی شرق باشد. اول از همه ، البته چین، که اخیراً ایران یک توافق نامه استراتژیک به ارزش صدها میلیارد دلار با آن منعقد کرد. ترکیه ، هند ، پاکستان ، افغانستان ، کره جنوبی و البته کشورهای عربی فراموش نمی شوند.روسیه بدون شک در لیست شرکای اولویت دار ایران قرار خواهد گرفت. درست است ، نیازی به انتظار تغییر خاصی نیست. امروز و در آینده ، روابط روسیه و ایران به عنوان یک مشارکت موقعیتی تعریف می شود. در بعضی از زمینه های سیاست خارجی ما همگرایی می کنیم ، در بعضی دیگر اختلاف نظر داریم.در روابط بازرگانی و اقتصادی نیز نباید انتظار پیشرفت جدی داشت. با کمک روسیه ، ساخت واحدهای جدید نیروگاه هسته ای در بوشهر و ساخت نیروگاه حرارتی سیریک در جنوب این کشور ادامه خواهد یافت. همکاری های فنی و نظامی نیز امیدوار کننده است، اما رقابت چین در اینجا افزایش یافته است.تجارت روسیه و ایران: طی ده سال گذشته یا بیشتر ، گردش کالا بین روسیه و ایران در حدود 2 میلیارد دلار بوده است. البته برای کشورهای بزرگی مانند روسیه و ایران، این بسیار کم است.ایران بدون شک به اتحادیه اروپا به عنوان یک شریک در به دست آوردن سرمایه گذاری ، فن آوری های بالا و فروش نفت علاقه مند است. در صورت لغو تحریم ها ، ترمیم روابط ایران و اروپا در سطح قبل از ترامپ کاملاً امکان پذیر است.با توجه به ضد آمریکایی بودن شدید رئیسی ، می توان با اطمینان گفت که هیچ تلاشی برای برقراری روابط عادی با واشنگتن انجام نخواهد شد. تنها زمینه رسمی روابط مذاکرات در مورد معامله هسته ای باقی خواهد ماند ، البته اگر مدت زمان بیشتری جریان داشته باشد. اوضاع با اسرائیل بدتر است. نفتالی بنت نخست وزیر جدید اسرائیل، بلافاصله پس از انتخابات ایران گفت: “انتخاب رئیسی به عنوان رئیس جمهور ایران علامتی برای بیدار شدن قدرت ها است. رژیم جلادان نباید سلاحهای کشتار جمعی داشته باشد.” یائیر لاپید ، وزیر امور خارجه اسرائیل، رئیسی را یک افراطی متعهد به ترور خواند. بنابراین ، وظیفه اصلی در اینجا جلوگیری از تبدیل جنگ سرد طولانی مدت به یک جنگ داغ است.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید