بورل با تاکید بر این جمله معنادار که “نمیتوانید بگویید چون شما را دوست ندارم، پس شما را تروریست میدانم” تصریح کرد: “قبل از اینکه شورای اروپا بتواند اقدام کند، ابتدا دادگاه یکی از اعضای اتحادیه اروپا باید یک محکومیت حقوقی مشخص صادر کند”.
به گزارش نباءخبر،بهرغم فضاسازیهای اولیه رسانههای غربی و براندازان، قراردادن سپاه پاسداران در فهرست گروههای تروریستی با موانع متعددی از جمله “موانع حقوقی” برخوردار است.
در این شرایط مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا صراحتا گفته که قراردادن نام سپاه در لیست سازمانهای تروریستی نیازمند تصمیم دادگاه یکی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. موضع محافظهکارانه اخیر بورل، در شرایطی است که او پیشتر نیز حاضر به پیوستن به صف رادیکالهای اروپایی نبود و تلاش کرد با ارائه برخی پیشنهادهای منطقی، گره مذاکرات هستهای را بگشاید.
پارلمان اروپا پنجشنبه سپریشده اخیر طی قطعنامهای، از شورای اروپا خواست تا سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار دهد.
با اینکه مصوبات پارلمان اروپا الزامآور نیستند و تنها در حکم پیشنهاد به شورای اروپا به شمار میروند، قطعنامه مزبور موجی از رادیکالیسم را در میان مقامات اروپایی مبنی بر ضرورت تروریستی اعلام شدن سپاه، برانگیخت. با این حال اظهارات دیروز مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از سوی ناظران، به عقب نشینی اروپا از تبلیغات مسموم اخیرش علیه سپاه تعبیر شد. بورل اما چه گفت؟
جوزپ بورل مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز گذشته(دوشنبه) هنگام ورود به نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در شهر بروکسل در جمع خبرنگاران با اشاره به الزامات حقوقی قرارگرفتن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی اظهار کرد: “این چیزی است که بدون حکم دادگاه نمیتوان در مورد آن تصمیم گرفت”. بورل با تاکید بر این جمله معنادار که “نمیتوانید بگویید چون شما را دوست ندارم، پس شما را تروریست میدانم” تصریح کرد: “قبل از اینکه شورای اروپا بتواند اقدام کند، ابتدا دادگاه یکی از اعضای اتحادیه اروپا باید یک محکومیت حقوقی مشخص صادر کند”.
نگاه و رویکرد واقعگرایانه مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به رادیکالیسم برخی نهادهای اروپایی که آشکارا تحت تاثیر ایده های براندازانه اپوزیسیون نظام جمهوری اسلامی قرار دارد، طی مدت اخیر توسط سایرین نیز بازتاب و بازنشر یافته است. برای نمونه خبرنگار والاستریتژورنال اخیرا به نقل از یکی از مقامات ارشد اتحادیه اروپا که اشارهای به نام او نشده، با اشاره به قطعنامه پارلمان اروپا مبنی بر تروریستیخواندن سپاه، نوشت: «فکر میکنم ایده خوبی نیست چون باعث میشود شما نتوانید به مسائل دیگر بپردازید». همزمان، خبرگزاری رویترز نیز به نقل از دو منبع اروپایی گزارش داده که اتحادیه اروپا فعلا سپاه پاسداران را در فهرست سازمانهای موسوم به «تروریستی» قرار نخواهد داد.
البته واقعگرایی بورل، معارضین و مخالفینی هم در میان سران اروپایی دارد. برای نمونه در نشست روز گذشته وزرای خارجه اتحادیه اروپا، بسته تحریمی جدیدی علیه ایران به تصویب رسید. این خبری بود که دیروز مقام سوئدی رئیس دورهای اتحادیه اروپا اعلامش کرد. بهانه این بسته تحریمی مداخلهجویانه، مقابله با اغتشاشات طی ماه های اخیر عنوان شد. هر چند جزئیات بسته تحریمی جدید اتحادیه اروپا رسانهای نشده، اما پیش تر خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام دیپلماتیک از هدف قرارگرفتن سیوهفت شخصیت ایرانی خبر داده بود. همزمان وزارت خارجه انگلیس هم روز گذشته به بهانه واهی مقابله تهران با ناآرامیها و مجازات اغتشاشگران، تحریمهایی را علیه مقامات کشورمان از جمله احمد فاضلیان معاون دادستان کل کشور اعمال کرد.
بورل با همراهی معاونش “انریکه مورا”، پیش تر نیز نشان داده بود که مواضعش در قبال ایران، از سنخ محافظه کارانه است و نسبتی با رادیکالیسم ضد ایرانی ندارد. او مرداد ماه امسال بسته ای برای احیای برجام به ایران و آمریکا ارائه داد و طی اظهاراتی درباره واکنش ایران به این بسته پیشنهادی گفته بود: “پاسخ ایران به پیشنهاد اتحادیه اروپا درباره توافق هستهای، معقول و منطقی بوده است”. بر اساس آنچه رسانهها همان موقع اعلام کردند، رفع تحریمهای تازه از چند نهاد وابسته به سپاه پاسداران و نیز تعهد بایدن به پایبندی دولتش به توافق، از جمله مهمترین محورهای بسته پیشنهادی بورل بود.
بورل و مورا با میانجیگری میان ایران و آمریکا و نقل و انتقال پیام های دو طرف، نقش سازندهای در زنده شدن روند مذاکرات ایفا کردند؛ هر چند به دلیل سیاسیکاری آمریکا و طرح مطالبات خارج از عرف از سوی واشنگتن، این بسته پیشنهادی نیز راه به جایی نبرد.