درمان ریشه یا عصب کشی دندان چگونه است؟

امروزه برای درمان و تسکین درد دندان، آخرین راه کشیدن آن خواهد بود و روش‌های گوناکونی برای ترمیم دندان‌ها ارائه شده است. بسیاری از افراد درد دندان را چشیده‌اند و می‌دانند تحمل کردن آن از سخت‌ترین کارها به حساب می‌آید. اطلاع داشتن از روش‌های درمان دندان پوسیده می‌تواند شما را از سردرگمی‌های بسیاری نجات دهد. درمان ریشه دندان و یا عصب کشی دندان یکی از راه‌های بسیار خوب برای ترمیم خرابی دندان است که با آن و کاربردهایش بیشتر آشنا خواهیم شد.

عصب کشی دنداندرمان ریشه یا عصب کشی دندان چیست؟

عصب کشی دندان یکی از درمان های ضروری و تخصصی در حوزه دندانپزشکی می باشد که از شاخه های اندودانتیکس محسوب میشود. در این درمان، متخصص تلاش میکند تا بدون نیاز به کشیدن دندان، با درمان کانال ریشه، اقدام به رفع عفونت دندان نماید.

 

چه افرادی به عصب کشی نیاز دارند؟

در صورتی که دندان به حدی آسیب دیده است که چاره‌ای جز تخلیه و رفع عفونت و در نهایت پر کردن آن با مواد ویژه نباشد از عصب‌کشی استفاده می‌کنند. با احساس درد و ایجاد تورم در اطراف دندان و لثه‌ها در اولین فرصت به دندانپزشک مراجعه کنید. همچنین اگر دندانی را قبلاً پر و عصب‌کشی کرده‌اید هر چند وقت یک بار به دندانپزشک مراجعه و از صحت آن مطمئن شوید. اگر دندانی ترک خورده یا دچار شکستگی های جزئی شده است، حتما به متخصص دندانپزشک مراجعه کنید. زمانی دندان خراب می‌شود و نیاز به عصب‌کشی دارد که پالپ آن از بین برود که دلایل آسیب دیدن پالپ عموماً به شرح زیر است:

  • زمانی که دندان‌ها طی یک حادثه مانند زمین خوردگی و یا تصادف شکسته می‌شود.
  • زمانی که دندان به قدری عمیق پوسیده شده است که به پالپ و اعصاب رسیده باشد.
  • در مواقعی که پر کردگی قبلی نادرست و نامناسب بوده باشد و دچار نشت و پوسیدگی در زیر آن شده است.

عصب کشی دندانعفونت دندان با چه علائمی همراه است؟

عفونت دندان قطعاً با علائم و نشانه‌هایی همراه است که برخی از نشانه‌های آن را بیان می‌کنیم:

ایجاد تورم در صورت یا فک و لثه

گاهی اوقات در ناحیه‌های صورت و فک و غده‌های لنفاوی تورم‌هایی را شاهد هستید که می‌توانند از نشانه‌های عفونت دندان تلقی شوند. لثه‌ها اگر دچار عفونت شده باشند بسیار متورم شده و توده‌های چرکی را به وجود می‌آورند. می‌توانید با مشاهده تورم‌هایی که مانند کیست یا جوش هستند در اطراف دندان خود به عفونت دندان پی ببرید. زمانی که عفونت به حد اعلای خود می‌رسد دهانه کیست باز شده و از آن عفونت‌ها به بیرون ریخته می‌شوند.

تیره تر بودن رنگ‌ دندان نسبت به دیگر دندان ‌های مجاور

اگر می‌خواهید بدانید کدام یک از دندان‌های شما دچار عفونت شده است می‌توانید از تغییر رنگ آن نیز متوجه شوید. نکته‌ای که وجود دارد این است که عفونت در بیشتر مواقع برای دندان‌های آخری اتفاق می‌افتد که فهمیدن تیرگی آن‌ها کار آسانی نیست. بنابراین برای تشخیص باید به نشانه‌های دیگری همچون التهاب و قرمزی اطراف لثه‌ها توجه کنید.

بوی بد و یا طعم بد دهان از دیگر علائم عفونت

بوی بد دهان و یا طعم بد دهان از دیگر شاخص‌هایی است که نشان از عفونت دندان می‌دهند. احساس مزه تلخی در دهان یک زنگ خطری برای ایجاد عفونت دندان است که باید جدی بگیرید. علاوه بر تلخی دهان، خشکی بیش از حد دهان نیز می‌تواند از دیگر علائم عفونت دندان محسوب شود.

دردهای بسیار شدید و ضربان دار

گاهی اوقات با خوردن غذاهای خیلی سرد و داغ و شیرین اگر دچار درد شدید می‌شوید به احتمال خیلی زیاد دندان‌های شما عفونت کرده باشند. نعفونت اگر درمان نشود به قدری گسترش پیدا می‌کند که می‌تواند لثه و استخوان را نیز تحت تأثیر قرار داده و درگیر نماید. درد دندان زمانی که عفونت آن بیش از حد شده است به قدری می‌تواند زیاد شود که احساس سوزش در دندان آلوده خود نمایید. خوردن مسکن هم در مواقعی که عفونت دندان شدت پیدا کرده است بی‌تأثیر خواهد بود. در این صورت شما باید متوجه گسترش عفونت در دندان خود شده و  سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید.

درمان ریشه شامل چه مراحلی است؟

زمان درمان عصب‌کشی دندان حدوداً در 2 جلسه قابل انجام است. طبق اظهارات دندانپزشکان انجمن اندودنتیست آمریکا، درمان ریشه یا عصب‌کشی شامل 4 مراحله خواهد بود. اینک به طور خلاصه هر یک از مراحل را بیان می‌کنیم:

  1. برای بی‌حس کردن محل مورد نظر، دندانپزشک با استفاده از سوزن کوچکی بی حسی را انجام میدهد. پس از بی‌حس شدن دندان، متخصص با قرار دادن ورقه کوچک  در اطراف دندان مورد نظر، آن را از بقیه دندان جدا می‌کند. قرار دادن ورقه علاوه بر مشخص کردن دندان، به تمیزی و خشک ماندن آن در ادامه کار نیز کمک خواهد کرد.
  2. دندانپزشک پس از اطمینان از بی‌حسی کامل دندان یک سوراخ کوچک در قسمت بالای دندان به وسیله یک مته باریک ایجاد می‌کند. ایجاد سوراخ در بالای دندان باعث می‌شود به داخل دندان دسترسی کامل داشته باشد. دندانپزشک داخل دندان آسیب دیده را با استفاده از فایل‌های کوچکی که دارند تمیز کرده تا ذرات مضر  در آن باقی نماند. جهت مطمئن شدن از پاکسازی درون دندان از محفظه آب برای شست‌وشوی دندان  استفاده می‌کنند. دندانپزشک در این مرحله از محلول‌های ضد میکروب برای جلوگیری از بروز عفونت داخل محفظه دندان استفاده میکند.
  3. پس از تمیز کردن داخل محفظه دندان، دندانپزشک مورد نظر، دندان را با مواد  مخصوص پر می‌کند. نهایتاً روی دندان پر شده را نیز به وسیله مواد خاصی پانسمان خواهد کرد. (پانسمان دندان موقتی است.)
  4. در مرحله آخر دندانپزشک پس از گذشت  زمانی برای ترمیم و بهبود کامل، روی دندان روکش دائمی را قرار داده و درمان را به پایان می‌رساند.

آیا عصب کشی با درد همراه است؟

عصب‌کشی دندان امروزه با پیشرفت تکنولوژی و امکانات بسیار، درد خفیف و اندکی دارد. علاوه بر کاهش درد مدت زمان بهبودی عصب‌کشی دندان نیز بسیار کوتاه شده است. متخصص دندانپزشک با استفاده از ماده موضعی ناحیه مورد نظر شما را بی‌حس می‌کند. بیمار بعد از بی‌حسی هیچ گونه دردی را احساس نخواهد کرد. گاهی اوقات به دلیل وجود مشکلاتی همچون آبسه ممکن است ماده بی‌حسی خیلی تأثیر نداشته باشد. بنابراین دندانپزشک با مشاهده تورم‌ها و آبسه‌ها چند روز قبل از شروع درمان مصرف آنتی‌بیوتیک را برای بیمار تجویز می‌کند.

سوالات متداول

  • چگونه می‌توان درد پس از اعصاب‌کشی را به حداقل رساند؟

افراد می‌توانند با مراجعه به یک دندانپزشک ماهر و باتجربه از مشکلات احتمالی بعد از انجام عصب‌کشی جلوگیری کنید.

جمع بندی

در گذشته دندانی که خراب شده و درد می‌کرد را بدون هیچ درمانی می‌کشیدند، اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و علم دندانپزشکی روش‌های نوینی برای درمان پیدا شده است. عصب‌کشی در واقع یکی از درمان های پر کاربرد در این زمینه میباشد. دندان‌هایی که دچار عفونت می‌شوند علائمی همچون بوی بد دهان و یا تلخی آن، درد بسیار شدید ضربان‌دار، ایجاد تورم و قرمزی لثه را دارند. شما می‌توانید در صورت پوسیدگی های شدید دندانی خود به متخصص مراجعه کرده و درمان ریشه یا عصب‌کشی دندان را انجام دهید تا از درد آن خلاص شوید.

برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه عصب کشی دندان و روش های درمان ریشه دندان میتوانید اینجا  کلیک کرده و با مراجعه به سایت کلینیک دندانپزشکی فردا در کرج  از مشاوره های رایگان دندانپزشکی  بهره مند شوید.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید