روند گرمایش فعلی زمین در ۱۰ هزار سال گذشته بیسابقه است و میانگین افزایش دمای کشور ما با سرعتی دو برابر روند جهانی پیش میرود.
به گزارش نبأخبر، آب، هوا و غذا سه نیاز اصلی مردم کشورهاست که دولت ها موظف به حفظ و تامین آن هستند. رئیس سازمان هواشناسی کشور و عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان محیط زیست درباره وضعیت آب و هوای کشور که دچار تغییرات اقلیمی و افزایش دما و خشکسالی شده اند هشدار داده اند. به گفته کلانتری «حکومت اگر تصمیم بگیرد میتواند مسائل سیاسی، اقتصادی و تورم را حل کند. اگر تغییر در سیاست خارجی و داخلی صورت گیرد و افراد عاقل و متخصص سرکار بیایند، مشکلات کشور حل میشود.» گفتنی است که بسیاری از کشورهای پیشرفته با استفاده از انرژی پاک، حمل و نقل عمومی پاک و استفاده از برق در صنعت خودرو و خانه سازی موفق شده اند از میزان گرمایش زمین بکاهند.
رئیس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به تغییر اقلیم زمین گفت: روند گرمایش فعلی زمین در ۱۰ هزار سال گذشته بیسابقه است و میانگین افزایش دمای کشور ما با سرعتی دو برابر روند جهانی پیش میرود.
سحر تاجبخش مسلمان درباره تغییرات اقلیم گفت: اقلیم زمین در حال تغییر است، میزان تغییرات اقلیمی به میزان انتشار جهانی گازهای گلخانهای و عدم قطعیت حساسیت اقلیم زمین نسبت به انتشار این گازها بستگی دارد. با کاهش قابل توجه انتشار گازهای گلخانهای، دمای سالانه میانگین جهانی میتواند به دو درجه سانتیگراد یا کمتر محدود شود، با این حال بدون کاهش قابل توجه انتشارگازهای گلخانهای، افزایش دمای سالانه میانگین جهانی نسبت به دوران قبل از صنعتی شدن (۱۸۵۰-۱۹۰۰) تا پایان این قرن میتواند به بیش از ۵ درجه سلسیوس برسد. تاجبخش افزود: اقلیم جهانی با سرعت بیشتری در حال تغییر است و گرمایش فعلی با سرعتی رخ میدهد که در ۱۰ هزار سال گذشته زمین سابقه نداشته است. معاون وزیر راه و شهرسازی در ادامه گفت: طبق گزارش هیات بینالدول تغییر اقلیم (IPCC)، از زمانی که ارزیابیهای علمی منظم در دهه ۱۹۷۰ آغاز شد، تأثیر فعالیت انسان بر گرمایش سامانه اقلیم از وضعیت نظری به واقعیت تبدیل شده است. بر اساس گزارش سازمان جهانی هواشناسی وضعیت دمای میانگین آسیا براساس شش مدل مختلف و با استفاده از دادههای باز تحلیل و دیدبانی، سرعت گرمایش اقلیم زمین از دهه ۷۰ به بعد افزایشی بوده است. ایران کشوری که شمال و جنوب آن به ترتیب در عرضهای میانی و جنب حارهای قرار داد، تغییرات اقلیمی بیش از میانگین تغییرات جهانی است. وی افزود: دمای میانگین کشور در پنج دهه گذشته و با استفاده از درونیابی دادههای دیدبانی ایستگاههای هواشناسی معرف افزایش دمای دههای تقریباً با شیب ۰.۴ درجه سلسیوس است که حدود دو برابر آهنگ افزایش جهان است و بیانگر گرمایش محیط و تغییر اقلیم کشور با سرعت بیش از میانگین جهانی است.
کاهش بارش
تاجبخش درباره میزان بارندگیهای کشور گفت: الگوهای بارش تجمعی سالانه کشور نشان از روند کاهشی در پنج دهه گذشته داشته است. میانگین بارش تجمعی سالانه در دهههای ۱۹۷۳-۱۹۸۲ و ۲۰۱۳-۲۰۲۲ به ترتیب حدود ۲۵۰ و ۲۰۰ میلیمتر بود، که روند کاهشی و تفاوت ۵۰ میلیمتری بین دهه اول و پنجم را نشان میدهند.
افزایش تبخیر
رئیس سازمان هواشناسی ادامه داد: از سوی دیگر افزایش روند دما موجب تبخیر سریعتر آب و کاهش فرصت ترمیم منابع آب زیرزمینی میشود. رشد تبخیر در پنج دهه گذشته کشور نشان دهنده افزایش توان تبخیر و تشدید تبخیر آب دریاچهها و سدها است که تاثیر مخرب بر منابع آب در دسترس از جمله در حوزه شرب و کشاورزی دارد.
خشک شدن دریاچه ها
تاجبخش به خشک شدن دریاچههای کشور طی دهههای گذشته اشاره کرد و گفت: در دهههای اخیر دریاچهها در سراسر کشور با روند خشک شدن مواجه و تعدادی نیز خشک شدهاند، مانند دریاچه ارومیه در شمال غرب که بخش اعظمی از سطح آب خود را از دست داده است. افزایش توان تبخیر همراه با فعالیتهای مخرب انسانی، سهم قابل توجهی در عواقب محیطی ناخواسته در کشور داشته است. برآورد خشکسالی در کشور با در نظر گرفتن هر دو عامل دما و بارش نشان میدهد که فراوانی و شدت خشکسالیها در کشور طی دهههای اخیر روند صعودی داشته است.
هزینه تغییر اقلیم
تاجبخش در پایان گفت: روند خسارتهای وارد شده کشاورزی، نتایج حاصل از شاخصهای خشکسالی هواشناسی مانند SPEI را تأیید میکند بنابراین طی ۳۰ سال گذشته روند افزایش دما، کاهش بارش، افزایش تبخیر و افزایش خشکسالی در کشور به علت تغییرات اقلیمی رخ داده که متاسفانه تبعات زیست محیطی و اقتصادی – اجتماعی جبران ناپذیری را به همراه داشته است و عدم مدیریت منابع موجود به همراه ادامه این روند در کشور، علاوه بر افزایش آسیبپذیری جوامع و زیرساختها در برابر بلایای جوی و اقلیمی هزینه سنگینی بر کشور تحمیل میکند.
عیسی کلانتری:
مهمترین مسئله کشور آب است
عیسی کلانتری، رییس پیشین سازمان محیط زیست درباره بحران آب به خبر آنلاین گفت: اطلاعات آب در دانشگاه کالیفرنیا برای تمام دنیا و ایران بیشتر و دقیقتر است. آنها از طریق شبکههای ماهوارهای، درجه حرارت و بارش زا مشخص می کنند و اطلاعات آب تجدیدپذیر را به دست می آورند. آنها سیستمهای پیشرفته در اختیار دارند، حتی آبهای عمقی را هم میبینند. آب مانند حساب بانکی است، شما میدانید به حساب بانکی خودتان چقدر واریزی و برداشت دارید و چقدر برایتان باقی مانده است، آب مانند همین حساب بانکی است، وقتی میدانید بارش، تبخیر و نفوذ آب به منابع زیرزمین چقدر است، راحت میتوانید پیشبینی کنید که چقدر میتوانید برداشت کنید. متاسفانه از سالهای ۱۳۷۰ بهبعد برداشت ما از آبهای سطحی و زیرزمینی به مراتب بیشتر از میزان ذخیره آب بوده است، در نتیجه ما از ذخایر خوردیم، درحالیکه آب تمدن یک سرزمین است، حکومت اگر تصمیم بگیرد میتواند یک شبه مسائل سیاسی، اقتصادی، تورم را حل کند، یکسری تغییرات در سیاست خارجی و داخلی بدهد، آدمهای عاقلی برسرکار بیایند، دو سه ساله مشکلات کشور حل میشود، اما شما اگر آب خودتان را از دست بدهید یک کشور ۷ هزار ساله را از دست دادهاید، بهنظرم مهمترین مسئلهای که دولتها در این مورد آن اهمال و کمکاری کردهاند، مسئله آب کشور است.
مسائل سیاسی، کاهش درآمدهای خارجی ارزی، فشار بر تامین غذا از منابع داخلی، سبب شد ما حقوق بچههای فردا را در راستای توسعه پایدار فراموش کنیم. وقتی ما محدودیتهای سیاسی پیدا کردیم و به دلایل سیاسی تحریم شدیم، بدون توجه به سیاستهای توسعه پایدار به منابع داخلی فشار آوردیم.
مدیریت آب
ریشه مشکلات آب به قانون مصوب اسفند ۱۳۶۱ یعنی قانون توزیع عادلانه آب برمیگردد، جالب اینکه اختیارات آب که یک موضوع میانبخشی است، به یک نفر یعنی وزیر نیرو دادند که حتی رئیس جمهور هم حق دخالت ندارد. وزرای نیرو به علت فشارهای سیاسی و اجتماعی نتوانستند به وظیفه خود برای حفظ آب عمل کنند.
وضعیت قرمز آب
سال ۱۳۷۰ آب تجدیدپذیر بالای ۱۲۰ میلیارد مترمکعب بود، جمعیت آن روز حدود ۵۰ میلیون نفر بود، یعنی ۲۴۰۰ متر مکعب برای هر نفر در سال، طبق تعاریف بینالمللی کشوری که بالای ۱۷۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر آب تجدیدپذیر دارد نباید در محیط زیست، شرب و صنعت مشکلی داشته باشد. حالا که جمعیت زیاد شده و به حدود ۸۵ میلیون نفر رسیده، آب تجدیدپذیر کشور زیر ۹۰ میلیارد متر مکعب است، یعنی به طور متوسط ۱۰۵۰ متر مکعب آب تجدیدپذیر داریم و ۶۵ درصد جمعیت زیر ۷۰۰ متر مکعب آب دارند، این وضعیت از دیدگاه جهانی وضعیت قرمز و اوج خطر است. حداکثر مجاز برداشت از منابع آبی تجدیدپذیر ۴۰ درصد تعریف شده است، به غیر از دو سه تا جزیره کوچک مانند بحرین، ما تنها کشوری هستیم که ۱۰۰ درصد از آب تجدید پذیر کشور را مصرف میکنیم، یعنی به منابع آبهای فسیلی دست درازی کردیم و آنها را هم تمام کردیم.
عملکرد ضعیف وزارت نیرو
وزارت نیرو زیر فشار نمایندهها و حاکمیت است که به کشاورزی برای توسعه آب بدهد، درحالیکه این وزارتخانه موظف است که استحصال آب را کنترل کند، وزیر نیرو باید تشخیص تخصیص بدهد، اما بدون توجه به تعادل آب این کار را کرده است، کشاورزها هم از آب تخصیص یافته استفاده کردهاند، وزارت نیرو هم هرچه آب بیشتری بفروشد درآمد بیشتری خواهد داشت، لذا اگرچه معتقدم دیر شده اما حفظ وضعیت موجود شدنی است. ما باید طی پنج-شش سال ۴۰ میلیارد متر مکعب از استحصال آب از منابع سطحی و زیرزمین کم کنیم.
میزان برداشت از منابع آبی در 4 دهه
در هشت سال دولت مهندس موسوی جمعاً ۲ میلیارد متر مکعب آب اضافی از منابع زیرزمینی برداشت کردیم، یعنی سالیانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب آب. این رقم در دولت هاشمی ۲ میلیارد به ۸ میلیارد رسید، یعنی سالیانه یک میلیارد مترمکعب آب برداشت کردیم. در ۸ سال دولت خاتمی ۳۲ میلیارد متر مکعب آب اضافی برداشت کردیم، یعنی سالیانه ۴ میلیارد مترمکعب. در دولت احمدینژاد این میزان به ۷۶ میلیارد متر مکعب رسید، یعنی سالیانه ۹.۵ میلیارد متر مکعب از منابع زیرزمینی آب برداشت کردیم. در دولت روحانی تلاش شد تا ۷۶ میلیارد به ۷۲ میلیارد متر مکعب کاهش یابد یعنی ۹ میلیارد متر مکعب در سال. بهعبارتی ۱۸۸ میلیارد متر مکعب ما از آبهای فسیلی و شیرین استفاده کردیم، درحالیکه جمع منابع فسیلی شور و شیرین آب ۵۰۰ میلیارد مترمکعب است، که حدود ۲۱۰ تا ۲۱۵ میلیارد آن شیرین و بقیه شور هستند. یعنی تا پایان دولت روحانی از حدود ۲۱۵ میلیارد آب فسیلی شیرین زیرزمینی، حدود ۱۹۰ میلیارد آن را استفاده کردیم.
نسل آینده آب ندارد
یکی از اصول توسعه پایدار این است که شما حق ندارید به حساب آیندگان منابع کشور را مصرف کنید، یعنی حقوق نسلهای آینده را باید پاس بداریم، بهنظرم نسل آینده از نظر آب جایگاهی در این کشور ندارند. اگر سیاستهای موجود برای پنج تا شش سال آینده ادامه پیدا کند در سال ۱۴۲۰ ما از جنوب البرز تا دریاهای جنوب و از شرق زاگرس تا مرزهای شرقی کشور چیزی به عنوان کشاورزی نخواهیم داشت، یعنی کشاورزی ایران در شمال البرز خواهد بود و غرب زاگرس، اگر با روش موجود آب را مصرف کنیم نوههای من و بچههای شما باید از ایران بروند و جایی را برای زندگی پیدا کنند چراکه آبی نخواهند داشت. مانند یوزپلنگ که گوشتخوار است، غذای یوزپلنگ خرگوش باشد علفخوار است، ما انسانها و طبیعت علفها را خشک کردیم، برای همین یوزپلنگ غذایی نداشت که بخورد و منقرض شد.