به نقل از صدا نیوز ، محمدجواد آذری جهرمی،وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به دانشگاهها گفت: مکانی که بتواند مشکلات را حل کند، دانشگاهها هستند. ما وظایفی را به منظور توسعه کسب و کارهای نوپا و ایجاد اشتغال در کشور بر عهده داریم. اگر مجموعهای بخواهد فعال شود باید از ظرفیتهای دانشگاهها استفاده […]
آذری جهرمی تاکید کرد: اگر بخواهیم مشکلات کشور در عرصه فناوری و اشتغال حل شود چارهای نیست به جز استفاده از ظرفیت بسیار خوب در دانشگاههای کشور که فرآیندی برد-برد میان وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات با دانشگاههای کشور تلقی میشود و سیاست وزارت ارتباطات اقدامی جدی در این حوزه است.
وزیر ارتباطات با بیان این که بسیاری از دانشجوها دارای مشکلات زیادی از نظر اینترنت و دسترسی در دانشگاهها برای تولید علم هستند، گفت: در دانشگاهها دو نوع مشکل وجود دارد. یک مشکل از نوع ساختاری است که به دسترسی اینترنت دانشگاهها به شبکه اینترنت مربوط است و بسیاری از دانشگاهها در سراسر کشور دارای سیستم رادیویی قدیمی هستند و از سیستم شبکه فیبر نوری استفاده نمیکنند و آنهایی که از فیبر نوری استفاه میکنند دچار انحصارگرایی شرکت مخابرات ایران هستند. به همین دلیل است که اپراتور شبکه علمی ایجاد شده است تا دانشگاهها از آن به منظور خدمات بهتر استفاده کنند، حالا اگر دانشگاهی به دنبال شبکه علمی نرود دچار مشکل است.
آذری جهرمی افزود: موضوع دوم در مشکلات دانشگاهها، موضوع تحریم است که به خود تحریمیها و تحریمهای بین المللی باز میگردد. بر اساس تحریمها، دسترسی ما به لحاظ محتوایی به برخی از منابع دانشگاهی مهم حذف شده است که دلایل مختلفی دارد و برخی دیگر از منابع مثل IEC و غیره ایران را به دلیل مسائل مالی و تبادلات تحریم کردهاند که باید توسط وزارت علوم و اساتید حقوقی به صورت مورد به مورد پیگری شود اما برخی خود تحریمیها وجود دارد. در حقیقت برخی منابع در درون دانشگاهها وجود دارد اما به دلیل نظام پالایش یک سطح در سراسر کشور، دسترسی دانشگاهها محدود شده است و همین مسئله باعث شده تا دانشجویان در منابع علمی محدودیت داشته باشند.
وزیر ارتباطات با اشاره به سیستم فیلترینگ در ایران گفت: نگاه به سیستم پالایش و فیلترینگ در داخل کشور فارغ از مسائل فرهنگی، نگاه نسبتا سیاسی است که برخی فکر میکنند قرار است امتیاز به گروهی از افراد باشد اما واقعیت این است که باید تمام جناحها و ارکان کشور به این مسئله توجه داشته باشند و نظام خودتحریمی برداشته شود تا دانشجویان ایرانی بتوانند از منابع استفاده کنند. البته نگرانیهای فرهنگی نیز مهم است اما وزارت ارتباطات به دنبال راهحل هایی است.
وی با بیان این که مذاکراتی با رییس دادستانی کل کشور برای رفع محدودیت به منظور دسترسی دانشجویان به منابع علمی دنیا صورت گرفته است، گفت: در نزدیک به دو ماه گذشته، مذاکراتی با رییس دادستانی کل کشور انجام دادیم و موافقتهای اولیهای نیز صورت گرفته است. البته شرایط در نظر گرفته شده از سوی دادستانی سخت است اما ما در تلاش هستیم تا با فراهم کردن شرایط، این سد را از بین ببریم و نگاه سیاسی از این ماجرا برداشته شود تا در نهایت دانشجویان بتوانند از منابع علمی که در سطح دنیا موجود است، استفاده بهتری کنند.
وزیر ارتباطات در رابطه با توسعه بخش ماهواره در دانشگاههای کشور خاطر نشان کرد: ما سه مجموعه ماهواره آماده پرتاب را داریم و این ماهوارهها را در نوبت پرتاب قرار دادیم و مذاکراتی را با وزارت دفاع داشتیم و هر زمانی وزارت دفاع اعلام کند، ما آمادگی پرتاب این ماهوارهها را داریم. ماهواره دوستی متعلق به دانشگاه شریف نزدیک به سه ماه است که آماده پرتاب است و هزینه پرتاب به وزارت دفاع پرداخت شده است و در حال حاضر منتظر هستیم تا برنامه ریزی عملیاتی انجام شود. همچنین وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات منعی ندارد تا برای پرتاب ماهوارهها از لانچرهای بین المللی استفاده کند اما گزینه اول ما لانچرهای داخلی با شرایط وزارت دفاع است.
در عرصه فناوری اطلاعات میتوان فناوری داخل کشور را با فناوری داخل دانشگاه مقایسه کرد. نگاه ما این است که امروزه فناوری اطلاعات در دانشگاهها کمتر توسعه پیدا کرده است و این مسئله زنگ هشداری برای ما است تا مراقب باشیم چرا که اگر دانشگاههای ما خدماتی با سطح پایین در حوزه فناوری اطلاعات ارائه کنند، ما به این نتیجه میرسیم که به سمت مصرفگرا شدن در حال حرکت هستیم به همین دلیل چهارچوبی برای شبکه ملی تعریف شده است و در این جلسه با حضور روسای دانشگاههای کشور این مسائل را بررسی کردیم تا بتوانیم در آینده سطح استفاده از فناوری اطلاعات در دانشگاهها را توسعه دهیم.