حبوبات باز هم گران شد/ افزایش قیمت برنج در خرده فروشی‌ها

در حالی که برخی خرده‌فروشی‌های سطح شهر حتی در جنوبی‌ترین نقطه پایتخت برنج درجه یک ایرانی را کیلویی ۱۴ هزار تومان می‌فروشند، اما قیمت این محصول در بازار عمده‌فروشان مولوی همچنان کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار تومان است. می‌گوید گران می‌خریم که باید گران بفروشیم، این روزها هر کیلو برنج را از […]

در حالی که برخی خرده‌فروشی‌های سطح شهر حتی در جنوبی‌ترین نقطه پایتخت برنج درجه یک ایرانی را کیلویی ۱۴ هزار تومان می‌فروشند، اما قیمت این محصول در بازار عمده‌فروشان مولوی همچنان کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تا ۱۲ هزار تومان است.

می‌گوید گران می‌خریم که باید گران بفروشیم، این روزها هر کیلو برنج را از بازار باید ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان بخریم، تا ۱۴ هزار تومان به شما بفروشیم. این سخنان صاحب سوپرمارکتی در منطقه ۱۹ تهران است که هر کیلوگرم برنج درجه یک ایرانی را ۱۴ هزار تومان قیمت زده است و علت گرانی را افزایش قیمت در بازار عنوان می‌کند.

اما این سؤال در ذهن ایجاد می‌شود که با عرضه این همه برنج ایرانی که رئیس انجمن برنج ایران اذعان می‌کند که حدود ۲٫۵ میلیون تن برنج به مدد کشت دوم و افزایش بارندگی‌ها وارد بازار شده، این افزایش قیمت چه معنی می‌تواند داشته باشد؟

مگر نه اینکه عرضه و تقاضا قیمت را تعیین می‌کند و با افزایش عرضه باید قیمت کمی تعدیل شود. 

شاهد دیگری بر این مدعا محدود کردن واردات برنج از سوی وزارت جهاد کشاورزی در فصل برداشت برنج ایرانی است تا کشاورزان بتوانند برنج خود را به راحتی در بازار عرضه کنند.

از بازار عمده‌فروشان مولوی تهران برخلاف ادعای فروشنده در مرکز شهر، اصلاً خبری از افزایش قیمت برنج نیست و در آخرین گزارشی که تهیه کرده بودیم، قیمت برنج به کیلویی ۱۲ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده بود، اما این بار خبری از افزایش قیمت در این کالا نبوده و حتی در برخی موارد، مغازه‌دارانی که مستقیماً برنج را از شمال به مغازه خود انتقال می‌دهند، با حذف هزینه واسطه‌گری، برنج درجه یک ایرانی را کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان می‌فروشند.

یکی از فروشندگان بازار مولوی که بهترین برنج خود را نهایتا کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان قیمت زده، در مورد وضعیت قیمت برنج می‌گوید: آن قدر وضعیت بازار کساد و خراب است که حاضریم سود چندانی نبریم، ولی انبارهایی که مملو از روغن، برنج و حبوبات است، را خالی کرده و پول خود را نقد کنیم.

وی به نکته جالبی اشاره می‌کند که با افزایش قیمت دلار، بازار به یک مرتبه با یک توقف مواجه می‌شود و کسی میل به خرید ندارد.

به گفته این فروشنده بازار مولوی، به عنوان مثال شرکت تولیدکننده روغن لادن به ازای هر ۶۰ میلیون تومان بار که خرید می‌کنیم، ۲ سکه تمام بهار آزادی هدیه می‌دهد و ما هم بسیار خرید کرده‌ایم، اما تمام کالا در انبار مانده است، چرا که مشتری نداریم.

یکی دیگر از فروشندگان بازار مولوی، توسعه فروشگاه‌های زنجیره‌ای را عامل کسادی بازار می‌داند و می‌افزاید: این فروشگاه‌ها تمام مشتریان ما را به خود جذب کرده‌اند و فقط شاید بر روی دو کالای روغن و برنج تخفیف‌های اساسی می‌دهند، اما بقیه کالاهای خرد به شدت قیمت بالاتری دارند، مثلاً ما یک کیلوگرم فلفل را ۳۷ هزار تومان می‌فروشیم، اما ۱۰۰ گرم از این محصول در فروشگاه‌های زنجیره‌ای ۱۲ هزار تومان است.

یکی دیگر از نکاتی که در تهیه گزارش جلب توجه می‌کند، افزایش قیمت حبوباتی همچون نخود، لپه و لوبیا چیتی است. قیمت نخود که جزو ارزانترین حبوبه محسوب می‌شود، از کیلویی ۶ هزار تومان به ۹ هزار تومان و لپه از ۸ هزار و ۵۰۰ تومان به ۱۰ هزار تومان رسیده است. همچنین لوبیاچیتی هم از کیلویی ۹ هزار و ۵۰۰ تا ۱۰ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار عمده‌فروشان مولوی به فروش می‌رسد که قاعدتاً در مراکز مرکز شهر قیمت به مراتب بالاتر است.

اما قیمت لوبیا قرمز همان کیلویی ۷ هزار تومان باقی مانده و عدس ایرانی از کیلویی ۸ تا ۹ هزار تومان به کیلویی ۷ هزار تومان کاهش یافته است که محمدی یکی از فروشندگان بازار مولوی دلیل آن را اجازه واردات عدس از کانادا می‌داند و می‌افزاید: اگر دولت برای سایر حبوبات هم اجازه واردات دهد، قیمت‌ها کمی متعادل‌تر می‌شود.

البته از روز گذشته نیز خبر آزاد شدن واردات برنج خارجی اعلام شد که این مسئله می‌تواند بر کاهش قیمت برنج ایرانی مؤثر باشد.

هر کیسه برنج ۱۰ کیلویی درجه یک هندی ۴۷ هزار تومان عرضه می‌شود که در کنار آن برنج اروگوئه نیز وارد بازار شده و بسته‌های ۱۰ کیلویی آن ۳۰ هزار تومان به فروش می‌رود.

برخی از فروشندگان، عامل اصلی افزایش قیمت‌ها به ویژه حبوبات و برنج را فعالیت واسطه‌ها می‌دانند و می‌گویند این واسطه‌ها هستند که کالا را از کشاورز در سرِ زمین به قیمت ناچیز می‌خرند، یکی دو ماه در انبار نگه می‌دارند و افزایش قیمت را دامن می‌زنند.

مردی میانسال مشغول خرید برنج با حجم زیاد برای خانواده خود است، او می‌گوید: افراد خانواده ما به طور مشترک و یکجا برنج عمده را از مولوی و به طور سالانه خرید می‌کنند و بین افراد تقسیم می‌کنیم تا در هر کیلو حداقل ۲ تا ۳ هزار تومان برای ما صرفه‌جویی شود. اکنون برنج درجه یک ایرانی را کیلویی ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان خریده‌ایم که همین برنج در محله ما در غرب تهران کیلویی ۱۴ هزار تومان به فروش می‌رسد.

یکی دیگر از مشتریان که فقط به قیمت‌ها نگاه می‌کند، می‌گوید: آن قدر برنج ایرانی گران شده که من کارمند با سه فرزند مجبورم برنج خارجی کیلویی ۴ هزار تومان را با برنج دودی مخلوط کرده و در خانه استفاده کنیم، اما حبوبات که دیگر ایرانی و خارجی ندارد و هر کیلو حبوبات را باید حدود ۱۰ هزار تومان بخریم که عملاً برایمان مقدور نیست.

برای تهیه این گزارش سری هم به فروشگاه‌های زنجیره‌ای زدیم. قیمت برنج درجه یک دم سیاه رودسر گیلان هر کیلو ۱۲ هزار و ۸۵۰ تومان، برنج هاشمی ۱۲ هزار و ۲۰۰ تومان، برنج مروارید شمال کیلویی ۷ هزار تومان و برنج هندی درجه یک در کیسه ۱۰ کیلویی ۵۱ هزار تومان و هندی درجه دو ۴۶ هزار تومان، همچنین برنج اروگوئه در کیسه‌هایی ۱۰ کیلویی ۳۲ هزار تومان قیمت خورده است.

طی یک سال اخیر قیمت برنج و حبوبات سیر صعودی داشته و ۵۰ تا ۷۰ درصد طبق گزارشات ماهانه که آمارهای بانک مرکزی هم آن را تأیید می‌کند، افزایش داشته است.

هم اکنون نیز با توجه به اتمام فصل برداشت برنج داخلی، به گفته معاون وزیر جهاد کشاورزی واردات برنج آزاد شده است.

منبع:فارس

 


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید