به نقل از صدانیوز ، روحانی در سال ۹۳ یعنی کمتر از یکسال پس از حضور در پاستور با تاکید اینکه نخبگان باید در تصمیمهای راهبردی کشور حضور فعالی داشته باشند، گفت: «دولت باید از نظرات نخبگان استفاده کند.» رئیسجمهور یکسال بعد همچنین گفت: «نخبگان ما فراتر از سرمایههای مالی ما هستند. باید به بزرگان و […]
به نقل از صدانیوز ، روحانی در سال ۹۳ یعنی کمتر از یکسال پس از حضور در پاستور با تاکید اینکه نخبگان باید در تصمیمهای راهبردی کشور حضور فعالی داشته باشند، گفت: «دولت باید از نظرات نخبگان استفاده کند.» رئیسجمهور یکسال بعد همچنین گفت: «نخبگان ما فراتر از سرمایههای مالی ما هستند. باید به بزرگان و نخبگان خود احترام بگذاریم، چرا که آنها از ما پول نمیخواهند بلکه منزلت اجتماعی میخواهند».
از سال ۹۲ به بعد نخبگان دارای توجه ویژهای شدند و بخشی از کلید حل مشکلات در آنها تعریف شد. حتی مخالفان دولت و اصولگرایان هم تحت تاثیر تاکیدات رئیسجمهور بر نقش نخبگان، دم از تشکیل اتاق فکر نخبگان زدند مانند مجتبی شاکری عضو سابق شورای شهر که گفته بود: «اتاق فکر نخبگان ایجاد شود تا از آنجایی که این افراد مدیران آینده کشور هستند بتوانیم از حالا از راهنماییهای آنها در مسائل شهری بهرهمند شویم».
دستور رئیسجمهور به وزرا
رئیس دفتر رئیسجمهور از درخواست روحانی برای تشکیل اتاق فکر با نخبگان خبر داد. محمود واعظی درخصوص به کارگیری نخبگان در بدنه دولت و ترمیم کابینه، اظهار کرد: آقای رئیسجمهور در جلسهای از تمامی وزرا و اعضای کابینه خواست که ارتباط خود را با اعضای هیأت علمی، دانشگاهیان، صاحب نظران و نخبگان کشور از گذشته بیشتر کنند و از آنان نظرخواهی کنند. وی ادامه داد: آقای روحانی به اعضای دولت توصیه کردند جلسات جانبی با نخبگان جامعه داشته باشند و اتاق فکری را با حضور آنان تشکیل دهند. رئیس دفتر رئیسجمهور ادامه داد: برخی از دوستان نسبت به عملی کردن این درخواست اقدام کردهاند و برخی دیگر در حال انجام هستند. وی تاکید کرد: در ترمیم کابینه بحث اجرایی مطرح است، یعنی اگر فردی را به همکاری دعوت میکنیم باید توان اجرایی داشته باشد. واعظی ادامه داد: این شرایط میطلبد که برخی اعضای کابینه که در شرایط عادی توسط آقای رئیسجمهور انتخاب شدهاند، تغییر کنند و نخبگان در اتاق فکرها به دولت کمک کنند.
مذاکره با نخبگان
البته در ۱۰ تیرماه جاری رئیس دفتر روحانی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه یکی از انتقادهای وارده به دولت استفاده نکردن از ظرفیت نخبگان کشور است، عنوان کرد: بله، حدود شش تا هفت ماه است که دیدارها و گفتوگوهایی با جامعه نخبگان کشور داریم که در این نشستها بر سر مسائل مختلف کشور بحث و تبادل نظر صورت میگیرد. محمود واعظی تاکید کرد: نخبگان با هر گرایش فکری در این مذاکره و گفتوگوها حضور دارند و جناحبندی وجود ندارد. واعظی با اشاره به اینکه دیدارهایی با نخبگان اصولگرا و اصلاحطلب، اساتید دانشگاه، روزنامهنگاران و اصحاب رسانه داشتهایم، گفت: در بدنه دولت باید از نخبگانی که عضو دولت نیستند بیشتر استفاده شود؛ ما نباید در دولت فقط یکسری آدمهایی که هر روز همدیگر را میبینند و تفکرات نزدیک به هم دارند، داشته باشیم. وی افزود: باید اجازه دهیم اساتید دانشگاه، صاحبنظران و اقشار مختلف نقدها و سخنان خود را بیان کنند. ما باید حرفهای آنان را بشنویم و بر اساس آنها تصمیم بگیریم. رئیس دفتر رئیسجمهور یادآور شد: یک سال و چند ماه بیشتر نیست که مردم ۲۴ میلیون رأی به آقای رئیسجمهور دادهاند. آقای رئیسجمهور و دولت به مردم متعهد هستند و پای مردم و حل مشکلاتشان ایستادهاند.
چه وزرایی تغییر میکنند؟
تغییر کابینه از موضوعات دیگری بود که رئیس دفتر رئیسجمهور به آن اشاره کرد؛ یکی از راهکارهای عبور از چالشها میدان دادن به ایدهها و راهکارهای جدیدی است که از سوی وزرا و تیم مشاوره آنها ارائه میشود. اکنون عملکرد برخی وزرا نتوانسته کمک مورد انتظار برای حل مشکلات را داشته باشد. بنابراین میطلبد که نیروی دیگری با برنامه جدید به میدان وارد شود. بسیاری معتقد به تغییر تیم اقتصادی دولت هستند و این تغییر تاکنون به شکل رسمی تکذیب نشده است. رئیس دفتر رئیسجمهور روز چهارشنبه گفته بود: «هنوز مشخص نیست چند وزیر تغییر میکند. اعضای کابینه با توجه به شرایط جدید خروج آمریکا از برجام باید برنامههای خوبی داشته باشند و اطمینان خاطری که رهبری به دولت دادند، قوت قلبی برای ما بود و همه اینها میطلبد که بخشی از اعضای کابینه که رئیسجمهوری در حالت عادی انتخاب کردهاند در حال حاضر مشغول فکر و تامل درباره آنها هستند تا در زمان لازم تغییر کنند.» مجلس هم برای تغییر در کابینه به رئیسجمهور نامه مینویسد و اصرار بر ترمیم دارد. نکته قابل تامل در اظهارات روز گذشته واعظی به آنجا باز میگردد که او بر توان اجرایی وزرای انتخابی رئیسجمهور تاکید داشت؛ یعنی معیار تغییر در کابینه ارزیابی توان اجرایی وزراست.