اگر جمعیت جهان را هشت میلیارد نفر در نظر بگیریم، به نظر میرسد حدود 12.5 تا 13 درصد از جمعیت جهان اختلال روان دارند. بنابر پیمایشهای مختلفی که صورت گرفته است، به طور میانگین 33 درصد از جمعیت ایران اختلال روانشناختی دارند. میانگین جهانی 12.5 درصد است. مقایسه وضعیت ایران با آمار جهانی نشان میدهد که باید موضوع سلامت روان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.» بنابراین ایرانیها بیش از 2 برابر میانگین جهانی اختلال روانشناختی دارند.
به گزارش نبأخبر،شعار امسال روز سلامت روان این است: «سلامت روان مسئولیت فردی و اجتماعی همه ماست.» بنا بر آمارهایی که نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی داده، ایرانیها 2 برابر میانگین جهانی دچار اختلالات روانی هستند. حمید پیروی گفت: «بنابر پیمایشهای مختلفی که صورت گرفته است، به طور میانگین 33 درصد از جمعیت ایران اختلال روانشناختی دارند. میانگین جهانی 12.5 درصد است. افرادی که در معرض شرایط نامطلوب از جمله فقر، نابرابری و خشونت هستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.»
از هر 8 نفر، یک نفر اختلال روانی دارد
حمید پیروی، نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی و مشاور بهداشت روان دانشگاه علوم پزشکی ایران در همایشی که روز دوشنبه در این دانشگاه برگزار شد به بررسی وضعیت ایران و جهان از نظر سلامت روان پرداخت و گفت: «سلامت روان حالتی از بهزیستی روانی است که افراد را قادر میسازد تا با استرسهای زندگی کنار بیایند، تواناییهای خود را درک کنند، خوب یاد بگیرند، خوب کار کنند و به جامعه خود هم کمک کنند. سلامت روان چیزی بیش از نداشتن اختلالات روانی است.» پیروی ادامه داد: «اطلاعاتی از گزارش سازمان بهداشت جهانی ارائه میدهم که مربوط به سال 2022 است. در جهان 970 میلیون نفر با اختلال روانی زندگی میکنند، یعنی از هر هشت نفر یک نفر. اختلالات اضطرابی و افسردگی شایعترین آنهاست.»
اختلال روانی ایرانیها 2 برابر میانگین جهانی
او گفت: «اگر جمعیت جهان را هشت میلیارد نفر در نظر بگیریم، به نظر میرسد حدود 12.5 تا 13 درصد از جمعیت جهان اختلال روان دارند. بنابر پیمایشهای مختلفی که صورت گرفته است، به طور میانگین 33 درصد از جمعیت ایران اختلال روانشناختی دارند. میانگین جهانی 12.5 درصد است. مقایسه وضعیت ایران با آمار جهانی نشان میدهد که باید موضوع سلامت روان بیشتر مورد توجه قرار گیرد.» بنابراین ایرانیها بیش از 2 برابر میانگین جهانی اختلال روانشناختی دارند.
چه کسانی در معرض اختلال روانی هستند؟
پیروی در ادامه توضیح داد: «مجموعه متنوعی از عوامل فردی، خانوادگی، اجتماعی و ساختاری ممکن است برای محافظت یا تضعیف سلامت روان ترکیب شوند. اگرچه اکثر مردم انعطافپذیر هستند، اما افرادی که در معرض شرایط نامطلوب از جمله فقر، خشونت، ناتوانی و نابرابری هستند، در معرض خطر بیشتری قرار دارند.عوامل محافظتی و خطر شامل عوامل روانشناختی و بیولوژیکی فردی مانند مهارتهای عاطفی و همچنین ژنتیک است. بسیاری از عوامل خطر و محافظت از طریق تغییرات در ساختار یا عملکرد مغز تحت تاثیر قرار میگیرند.»
یک سوم افراد مبتلا به افسردگی خدمات درمان میگیرند
پیروی گفت: «آمارهای جهانی نشان میدهد که برای مثال تنها 29 درصد از افراد مبتلا به روانپریشی و تنها یک سوم از افراد مبتلا به افسردگی، مراقبتهای رسمی سلامت روان را دریافت میکنند. در جهان 301 میلیون نفر با اختلال اضطرابی زندگی میکنند که 58 میلیون نفر از آنها کودک و نوجوان هستند. اختلالات اضطرابی با ترس و نگرانی بیش از حد و اختلالات رفتاری مرتبط مشخص میشوند. علائم آنقدر شدید هستند که منجر به ناراحتی قابل توجه در عملکرد شود. در جهان 280 میلیون نفر از اختلال افسردگی رنج میبرند که 23 میلیون نفر از آنها کودک و نوجوان هستند.» نایب رئیس جمعیت علمی پیشگیری از خودکشی توضیح داد: «زنان بیشتر از مردان دچار افسردگی میشوند. بیش از 10 درصد از زنان باردار و زنانی که به تازگی زایمان کردهاند، افسردگی را تجربه میکنند. افسردگی میتواند منجر به خودکشی شود. سالانه بیش از 700 هزار نفر به دلیل خودکشی جان خود را از دست میدهند. خودکشی چهارمین عامل مرگ و میر در سنین 15 تا 29 سالگی است. این نکته را در نظر داشته باشید که به ازای هر فوتی، 20 مورد اقدام به خودکشی و 40 نفر فکر خودکشی دارند. ضمن اینکه به ازای هر فوتی ناشی از خودکشی، 135 نفر سوگ شدید را تجربه میکنند.»
40 میلیون نفر اختلال دوقطبی دارند
پیروی در ادامه همایش سلامت روان گفت: «در جهان 40 میلیون نفر اختلال دوقطبی دارند. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، دورههای افسردگی متناوب را با دورههایی از علائم شیدایی تجربه میکنند. در جهان تقریبا 24 میلیون نفر یا یک نفر از هر 300 نفر مبتلا به اسکیزوفرنی هستند. امید به زندگی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی 10 تا 20 سال کمتر از جمعیت عمومی است. اسکیزوفرنی با اختلالات قابل توجه در ادراک و تغییر در رفتار همراه است.»
پیروی همچنین به اختلال رفتار ایزایی و غیراجتماعی اشاره کرد و گفت: «حدود 40 میلیون نفر در جهان از جمله کودکان و نوجوانان با اختلال رفتار غیراجتماعی زندگی میکنند.»