ابر بدهکاران بانکی کجایند؟ حل بحران بانکی نیاز به عزم سیاسی دارد

حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا گفت

زاغفر
زاغفر

بانک‌هایی که ادغام شدند، کسری و نا ترازی‌داشتند، کسر‌ی‌ها با چه هزینه‌ای و از کجا تأمین شد؟ چرا با مدیران متخلف بانک‌ها برخورد نشد ،بلکه به برخی ازآنها مسئولیت‌های بالاتر واگذار شد؟»

به گزارش نبأخبر، عبدالناصر همتی، کاندیدای ریاست جمهوری سال 1400 فهرست ابر بدهکاران بانکی را به ابراهیم رئیسی که آن زمان رئیس قوه قضاییه بود، ارائه داد و از او خواست تا نام ابربدهکاران بانکی را افشا و به پرونده آنها رسیدگی کند. اما این لیست تاکنون اعلام نشده است. کارشناسان معتقدند اصلاح نظام بانکی یکی از ضروریات مبارزه با فساد است. در این ارتباط حسین راغفر استاد اقتصاد دانشگاه الزهرا گفت: بانک‌هایی که ادغام شدند، کسری و نا ترازی‌داشتند، کسر‌ی‌ها با چه هزینه‌ای و از کجا تأمین شد؟ چرا با مدیران متخلف بانک‌ها برخورد نشد ،بلکه به برخی ازآنها مسئولیت‌های بالاتر واگذار شد؟» در ادامه گزیده نظرات وی به نقل از ایلنا می‌آید.

سیاست رسیدگی به مشکل بانک‌ها در کشور یک مسئله مهم است. اقدام بانک مرکزی را باید یک نشانه مثبت در رفع نا ترازی بانک‌‌ها دانست. اما اینکه بانک‌ها می‌توانند نا ترازی خود را تا همین مدت زمان کوتاه جبران کنند، بحث متفاوتی است و نکته مهم‌تر نحوه و چگونگی جبران نا ترازی بانک‌ها است. پرسش اصلی این است که وقتی بانک‌ها با مشکلات روبه‌رو هستند چگونه نا ترازی خود را حل می‌کنند؟ ضمن اینکه بانک مرکزی می‌داند عامل بسیاری از این نا ترازی‌ها چه بوده و منابع به کجاها ارسال و صرف چه موضوعاتی شده که این نا ترازی‌ها برای نظام بانکی و اقتصادی کشور را به وجود آورده است. البته برای بسیاری از بانک‌ها امکان رفع نا ترازی وجود ندارد. بانک مرکزی می‌تواند چند بانک را منحل و ادغام کند. مثلاً در مورد بانک آینده 150 هزار میلیارد تومان از منابع این بانک خرج ایران مال شده و این منابع از بین رفته است. مسئله اصلی این است بخشی از نا ترازی به دلیل پرداخت وام‌های کلان ایجادشده و این وام‌ها هم به برخی نهادها پرداخت‌شده که الآن بانک‌ها نمی‌توانند از این نهادها وام داده‌شده را پس بگیرند. بانک مرکزی اختیار کافی برای مواجه با مشکلات را نداشته و ندارد. یکی از دلایل شکل‌گیری نا ترازی بانکی این است که بانک مرکزی نمی‌تواند به‌موقع نسبت به این نا ترازی‌ها تذکرات لازم را به بانک‌ها بدهد و آنها را مکلف به انجام اصلاحات لازم برای بهبود وضعیت کند. وی با اشاره به ادغامی که در بانک سپه انجام شد، گفت: بانک‌هایی که ادغام شدند، کسری‌ها و نا ترازی‌هایی داشتند با چه هزینه‌ای و از کجا تأمین شد؟ موضوع اصلی این است که چرا نه‌تنها با مدیران متخلف این بانک‌ها برخورد نشد بلکه به این مدیران در برخی موارد، مسئولیت‌های بالاتر واگذار شد. تعدادی از بانک‌ها در خدمت برخی نهادها و بنیادها قرار دارند و نه در خدمت اقتصاد. این کارشناس اقتصادی درباره مقاومت برخی از بانک‌ها درباره معرفی ابر بدهکاران بانکی گفت: آن‌هایی که این وام‌ها را دریافت کرده‌اند، می‌توانند قانون را دور بزنند. رفع بحران بانکی نیازمند عزم سیاسی است تا انحلال و ادغام بانک‌ها صورت گیرد.


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید