آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز شنبه به شورای امنیت این سازمان گفت: او نمیتواند هیچ اقدامی درباره اعلان آمریکا مبنی بر اینکه همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران دوباره وضع شده است، انجام دهد، زیرا به نظر میرسد در خصوص این موضوع “قطعیت” وجود ندارد.
به گزارش صدانیوز، دبیرکل سازمان ملل اعلام کرد با توجه به “نبود قطعیت” نمیتواند برای اعمال تحریمهای این سازمان علیه ایران هیچ اقدامی کند.
نقل از رویترز، آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل روز شنبه به شورای امنیت این سازمان گفت: او نمیتواند هیچ اقدامی درباره اعلان آمریکا مبنی بر اینکه همه تحریمهای سازمان ملل علیه ایران دوباره وضع شده است، انجام دهد، زیرا به نظر میرسد در خصوص این موضوع “قطعیت” وجود ندارد.
مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا ماه پیش گفت: او روند سی روزهای را در شورای امنیت آغاز کرد که به بازگشت تحریمهای سازمان ملل علیه ایران در روز شنبه ختم میشود و جلوی منقضی شدن تحریمهای تسلیحاتی متعارف علیه تهران در ۱۸ اکتبر را میگیرد.
اما ۱۳ عضو از ۱۵ عضو شورای امنیت میگویند اقدام واشنگتن بی اعتبار است، زیرا پمپئو از ساز و کاری استفاده کرد که بر اساس توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و قدرتهای جهان بر سر آن توافق شد؛ توافقی که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از آن خارج شد.
گوترش در نامهای به این شورا که رویترز آن را مشاهده کرده است، نوشت: “به نظر میرسد نبود قطعیت وجود دارد درباره اینکه آیا این روند… عملا آغاز شد و همزمان اینکه آیا خاتمه (تحریم ها) … همچنان برجاست.”
او گفت: “وظیفه دبیرکل نیست که تا زمانی که این نبود قطعیت وجود دارد کار را ادامه دهد.”
مقامات سازمان ملل حمایت اجرایی و فنی از شورای امنیت به عمل میآورند تا رژیمهای تحریمهای خود را اجرا کند و گوترش کارشناسان مستقل را گمارده است تا بر اجرای آنها نظارت کنند. او گفت: “تا زمان روشن شدن” وضعیت تحریمهای ایران، او هیچ اقدامی برای حمایت از آن نخواهد کرد.
واشنگتن استدلال میکند که بازگشت تحریمها موسوم به اسنپ بک را فعال کرد، زیرا در قطعنامه سازمان ملل که ناظر بر این توافق است، نام این کشور هنوز به عنوان عضوی از توافق وجود دارد. دیپلماتها میگویند کشورهای کمی احتمال دارد که این اقدامات را که بر اساس توافق ۲۰۱۵ برداشته شد، دوباره وضع کنند.
پمپئو در بیانیهای در روز شنبه اعلام کرد: “اگر کشورهای سازمان ملل نتوانند به تعهداتشان برای اعمال این تحریمها عمل کنند، آمریکا آماده است از اختیارات داخلی اش برای در نظر گرفتن پیامدهایی برای این ناتوانی (در عمل به تعهدات) استفاده کند.”
او گفت: در روزهای آینده واشنگتن اقدامات بیشتری را برای تقویت اعمال تحریمهای سازمان ملل اعلام میکند و “نقض کنندگان را به پاسخگویی وامی دارد.”
دمیتری پولیانسکی معاون نماینده روسیه در سازمان ملل در توئیتر نوشت: “همه ما به صراحت در ماه اوت گفتیم که ادعاهای آمریکا برای توسل به اسنپ بک نامشروع است. آیا واشنگتن کر است؟”
متحدان دیرین آمریکا، انگلیس، فرانسه و آلمان، روز جمعه به این شورا گفتند کاهش تحریمهای سازمان ملل برای ایران ادامه مییابد و هر تصمیم یا اقدامی برای وضع دوباره تحریمهای سازمان ملل “از نظر حقوقی غیرقابل قبول خواهد بود.”
مجید تخت روانچی نماینده ایران در سازمان ملل روز شنبه در توئیتر نوشت: “ضرب الاجل غیرقانونی و نادرست آمریکا فرارسید و از دست رفت… شنا کردن خلاف جریانهای بین المللی فقط انزوای بیشتر به بار خواهد آورد.”
در همین حال «نیکلاس دوریور» سفیر فرانسه در سازمان ملل در توئیتی در واکنش به ادعای آمریکا مبنی بر بازگشت تمامی تحریمهای سازمان ملل علیه ایران نوشت: سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس به اجرای کامل برجام متعهد میمانند. این تنها راه مهار برنامه هستهای ایران است. امروز، تحریمهای سازمان ملل همچنان لغو شده باقی خواهند ماند و ایران نیز همچنان مسئول عمل به وظایفش است.