جو بایدن، رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده در حال پیشبرد وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر بازگرداندن آمریکا بهعنوان رهبر در صحنه جهانی و تکیه بر متخصصان است.
به گزارش نباء خبر،جو بایدن در حالی که دونالد ترامپ هنوز به شکست انتخاباتی خود اعتراف نکرده است، در حال چیدن تیم دولت خود است و در این میان بنا به گزارش سه نفر از افرادی که با موضوع در ارتباط هستند، آنتونی بلینکن را برای سمت وزیر خارجه در نظر گرفته است.
همچنین بنا به گفته دو تن از افرادی که صاحب اطلاع خوانده شدهاند، جیک سالیوان، یکی از نزدیکترین مشاوران هیلاری کلینتون، بهعنوان مشاور امنیت ملی بایدن در نظر گرفته شده است. پیش از این «رون کلین» که بهعنوان رئیس دفتر آینده بایدن انتخاب شده است، روز یکشنبه گفته بود که بایدن قصد دارد کابینه اولیه و کوچک خود را روز سهشنبه معرفی کند.
هم سالیوان ۴۳ ساله و هم بلینکن ۵۸ ساله در زمانی که بایدن معاون رئیسجمهوری بود مدتی بهعنوان مشاور امنیت ملی برای او کار میکردند.
بلینکن پس از اینکه بهعنوان مشاور امنیت ملی بایدن در زمان معاونت ریاستجمهوری وی خدمت کرد، به سمت معاونت وزارت خارجه دولت باراک اوباما ارتقا یافت. بلینکن همچنین پیش از آن و هنگامی که بایدن هنوز سناتور بود، بهعنوان مشاور روابط خارجی بایدن مشغول فعالیت بود. وی فارغالتحصیل دانشگاه هاروارد و مدرسه حقوق دانشگاه کلمبیا است.
بلینکن در دولت اوباما همچنین بهعنوان یکی از بنیانگذاران یک شرکت استراتژی سیاسی تحت عنوان «وستاگزک» شناخته شده بود. بلومبرگ در گزارش خود علت گزینش بلینکن را چنین مینویسد: انتخاب بلینکن بهعنوان وزیر خارجه نشاندهنده قصد بایدن برای بهکارگیری افراد کارکشته در پستهای کلیدی کابینه است.
پست وزارت خارجه یکی از معتبرترین وزارتخانههای ایالاتمتحده به حساب میآید و دیپلمات ارشد ملی ایالاتمتحده یعنی بلینکن وظیفه دارد با رهبران دنیا دیدار داشته باشد. پس از این پست، مشاور امنیت ملی رئیسجمهوری نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است و شرح وظایفی مبنیبر مشاوره در حیطههای گوناگون از نظامی تا دیپلماسی و آژانسهای اطلاعاتی را بر عهده دارد. به همین منظور برای این دو پست نامهای مهم و معتبری مطرح شده بود.
در این راستا رسانههای آمریکایی پیش از این از سوزان رایس نماینده سابق آمریکا در سازمان ملل، سناتور کریس کونز سناتور کریس مورفی و ویلیام برنز قائممقام سابق وزارت خارجه آمریکا در کنار آنتونی بلینکن بهعنوان گزینههای احتمالی تصدی وزارت خارجه نام برده بودند.
رویترز نیز به نقل از چهرههای دموکرات نزدیک به بایدن نوشته است که لیندا توماس گرینفیلد نیز در دولت جو بایدن بهعنوان سفیر ایالاتمتحده در سازمان ملل فعالیت خواهد کرد.
در این میان برخی گزارشها حکایت از آن دارد که جو بایدن در نظر دارد میشل فلورنوی را بهعنوان وزیر دفاع معرفی کند. به این ترتیب او نخستین زن در ایالاتمتحده خواهد بود که عهدهدار چنین سمتی میشود. طبق این گزارشها، انتظار میرود اسامی همه این افراد سهشنبه اعلام شود. ساعاتی قبل از این نیز رون کلین، دستیار ارشد جو بایدن گفته بود که رئیسجمهوری منتخب آمریکا روز سهشنبه چهارم آذر اولین فهرست کابینه پیشنهادی خود را اعلام میکند. کلین که قرار است در دولت جو بایدن سمت رئیس کارکنان کاخ سفید را عهدهدار شود، جزئیاتی درباره این فهرست ارائه نداد.
پیش از این رسانههای آمریکایی گزارش داده بودند که جو بایدن در نظر دارد کابینهای متنوع از افراد پیشرو، میانهرو و حتی برخی از جمهوریخواهان تشکیل دهد. همه اینها در حالی است که دونالد ترامپ هنوز نتایج انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیروزی جو بایدن را نپذیرفته است و بدون ارائه شواهدی رقیب خود را به تقلب و دستکاری در آرا متهم میکند.
وظیفه مثلث دیپلماسی بایدن
در حالی که نام سه فرد مذکور برای پستهای حیاتی ایالاتمتحده مطرح شده است، این سه تن حاضر به پاسخگویی نشدند و بایدن نیز از هر گونه اظهارنظر خودداری کرد. اگر فرض را بر انتخاب این افراد در نظر بگیریم، این سه تن وظیفه دارند تا آمریکا را به جایگاه سابق خود بازگردانند. بلومبرگ در گزارش خود مینویسد: بلینکن یک مقام حرفهای سیاست خارجی و دارای یک شبکه جهانی گسترده است و انتظار میرود که تلاشهای ایالاتمتحده برای پیوستن دوباره به توافقنامههایی بینالمللی مانند آب و هوایی پاریس و برجام را رهبری کند. او همچنین نظارت سختتری روی چین خواهد داشت. بلینکن در مصاحبه ماه ژوئیه خود با بلومبرگ گفته بود که آمریکا باید از این چاهی که دونالدترامپ در سیاست خارجی حفر کرده است، خارج شود. او ترامپ را متهم کرد با این شیوه از سیاستگذاریها چین را در پیشبرد اهداف کلیدی استراتژیکیاش یاری کرده است.
بلینکن بهویژه در مورد تایوان گفت که بایدن با افشای مداخلات چین از دموکراسی تایوان دفاع خواهد کرد. تایوان یک مورد موفق در باب برخورد آمریکا با چین در سالهای گذشته بوده است. هفته گذشته بایدن با متخصصان اطلاعاتی و دفاعی آمریکا دیدار داشت. در این نشست بلینکن و افرادی که در دولتهای اوباما و ترامپ فعالیت داشتند نیز حاضر بودند. این نشست برای این منظور برگزار شد که تیم ترامپ دسترسی بایدن را به مسائل امنیتی مسدود کرده است. سنت این است که رئیسجمهور مستقر در این زمینه شرایط را برای تیم رئیسجمهور منتخب فراهم کند اما ترامپ تاکنون اجازه چنین کاری را نداده است. بایدن در این جلسه توجیهی گفت: «از نظر من طی چهار سال گذشته صدمات فراوانی را متحمل شدهایم. ما باید نهادها و نیروهای کار خود بازسازی کنیم تا نمایانگر تنوع و قدرت کشورمان باشد.» بایدن در این جلسه تصریح کرد که آمریکا باید خود را برای هر پیشامدی آماده نگه دارد.
بلینکن، نماد بازگشت به رهبری آمریکا
رویترز در گزارشی تحلیلی مدعی شد انتخاب بلینکن نماد و فشار آمریکا برای بازگشت این کشور در جهت رهبری دنیا است. جو بایدن، رئیسجمهور منتخب ایالاتمتحده در حال پیشبرد وعدههای انتخاباتی خود مبنی بر بازگرداندن آمریکا بهعنوان رهبر در صحنه جهانی و تکیه بر متخصصان است. بهرغم اینکه ترامپ هنوز نتیجه انتخابات را نپذیرفته است اما بایدن بیتوجه به اقدامات ترامپ در حال یارگیری و استفاده از کهنهسربازان عرصه دیپلماسی است.
بایدن از آنتونی بلینکن بهعنوان وزیر امور خارجه و لیندا توماس-گرینفیلد بهعنوان سفیر در سازمان ملل نام برده است. چنین نامهایی این امر را به ذهن متبادر میسازد که سیاست خارجی در دولت نوپای بایدن مبتنی بر اهمیت سیاست خارجی در پسزمینه دولت بایدن است. در حالی که ترامپ بیتوجه به این عرصه سیاست «اول آمریکا» را در پیش گرفت و حالا دولت بایدن نشان میدهد که در تضاد کامل با دولت جمهوریخواه دونالد ترامپ قرار دارد.
به گفته منابع نزدیک به بایدن نام بلینکن سهشنبه احتمالا مطرح شود، اما آکسیوس پیشتر نام توماس گرینفیلد را برای این پست مطرح کرده بود. یک منبع به رویترز گفت که سپردن پست وزارت خارجه بهکهنهکاری همچون بلینکن، جیک سالیوان را به سمت مشاور امنیت ملی آمریکا هدایت کرد.
در طول کارزار انتخاباتی بایدن بارها از سیاست خارجی ترامپ مبنی بر «پیش بردن مسائل به تنهایی» انتقاد کرده و قول داده بود که دوباره به اساسنامه ناتو متعهد باقی بماند. او گفته است در عین حال که از بهترین متخصصان برای مهار بیماری کووید-۱۹ در داخل خانه بهره خواهد برد، اما از سیاست خارجی غافل نخواهد شد. بایدن در ماه اکتبر در یک سخنرانی گفته بود: «اول آمریکای ترامپ، به آمریکای تنها تبدیل شده است.»
برای هدایت تیم خارجی بایدن، بلینکن مورد وثوقترین فرد نزد بایدن بهحساب میآید. انتخاب توماس-گرینفیلد بهعنوان زن سیاهپوست که در دوران باراک اوباما، مشاور وی در امور قاره آفریقا بود، تعهد بایدن به این وعدهاش است که گفته بود در کابینه از تنوع نژادی فراوانی بهره خواهد گرفت. سالیوان نیز یکی دیگر از یاران مورد وثوق بایدن و باراک اوباما بهحساب میآید.
بایدن همچنین هفته گذشته گفت که برای وزارت خزانهداری نیز به یک نام رسیده است. به احتمال زیاد، جنت یلن، رئیس سابق فدرال رزرو که در حلقه سیاستهای دموکراتیک و پولی است، به این سمت انتخاب شود. یکی از سخنگویان تیم بایدن، وقتی در این زمینه مورد سوال واقع شد، از هرگونه اظهارنظری خودداری کرد.
در حالی که تیم ترامپ هیچگونه همکاری در روند انتقال قدرت ندارد، کلین مجددا خواست که دولت ترامپ – بهویژه یک آژانس فدرال به نام اداره خدمات عمومی (GSA) – پیروزی بایدن را به رسمیت بشناسد تا اینکه قفل موجود در منابع برای روند انتقال باز شود.
بایدن قرار است روز بیستم ژانویه مراسم سوگند ریاستجمهوری را ادا کند. کلین در برنامهای موسوم به «این هفته» گفت: «از زمانی که ترامپ دست رد بر دموکراسی زده است، بسیاری از آمریکاییها دیگر ترامپ را بهعنوان رئیسجمهور قبول ندارند.»
از زمانی که بایدن دموکرات خود را پیروز انتخابات سوم نوامبر معرفی کرده است، ترامپ این پیروزی را نادیده گرفته و شکایات متعددی بهمنظور جلوگیری از پیروزی بایدن در ایالتهای چرخشی مطرح کرده است. این در حالی است که این شکایات به جایی نرسیده است و آخرین آنها نیز به پنسیلوانیا باز میگردد که دادگاه گفته است تیم حقوقی ترامپ فاقد ادله معتبر برای ادعاهای خود مبنی بر تقلب در رایگیری در این ایالت است.
بایدن با ۶ میلیون رای بیشتر مردمی نسبت به ترامپ و ۳۰۶ رای الکترال در برابر ۲۳۲ رای الکترال دونالد ترامپ، توانست پیروز انتخابات سوم نوامبر شود. در آمریکا هر نامزدی از ۲۷۰ رای الکترال عبور کند، پیروز میدان است.
دوستان قدیمی در کنار یکدیگر
سالیوان و بلینکن دو دوست قدیمی با یک چشمانداز مشترک هستند. آنها هر دو مورد وثوق بایدن هستند و میتوان این دو را صدای سیاست خارجی بایدن دانست. به نوشته روزنامه نیویورکتایمز این دو بارها به سیاست اول آمریکای ترامپ تاخته و گفتهاند این سیاست آمریکا را در دنیا منزوی کرده و زمینه را بهگونهای فراهم کرده است که دشمنان آمریکا جای خالی واشنگتن را در عرصههای جهانی پر کنند.
بایدن اما قصد دارد تا هرچه زودتر تیم خود را معرفی کند، حتی اگر ترامپ به تلاشهای خود برای معکوس کردن نتیجه انتخابات ادامه دهد. همزمان شمار زیادی از جمهوریخواهان نیز از ترامپ خواستهاند نتیجه انتخابات را بپذیرد. بایدن نیز بیتوجه به اقدامات ترامپ در حال پیش بردن کار خود است و تیم خود را میچیند. بلینکن و سالیوان از مهمترین افراد ارکان دولت ترامپ است. بلینکن در یک نشست در ماه ژوییه در موسسه هادسون گفت: «به بیان ساده، مشکلات بزرگی که ما بهعنوان یک کشور و بهعنوان یک سیاره با آن روبهرو هستیم، خواه تغییرات اقلیمی باشد، خواه پاندمی باشد یا گسترش سلاحهای بد باشد، راهحلش اقدامات یکجانبه نیست.» او تصریح کرد حتی کشور قدرتمندی مانند آمریکا نیز نمیتواند بهتنهایی از عهده کارها برآید.
برنامه متفاوت برای تحلیف
عموما برنامههای مراسم تحلیف با حضور جمعیت زیادی در واشنگتن برگزار میشود اما مهمان ناخوانده دنیا به نام ویروس کرونا، مرسومات پیشین را به هم زده است و این شامل حال مراسم تحلیف ریاستجمهوری بایدن نیز میشود. در برخی نقاط آمریکا موارد ابتلا و تعداد مرگ و میر افزایش داشته است. در حال حاضر افزون بر ۲۵۶ هزار نفر در آمریکا قربانی این بیماری شدهاند.
منتقدان ترامپ از جمله دموکراتها و جمهوریخواهان میگویند که رئیسجمهور مستقر قصد دارد تا سیستم انتخاباتی الکترال را در آمریکا بیاعتبار کند تا به این طریق مشروعیت ریاستجمهوری بایدن زیر سوال برود. به همین دلیل مدام از تقلبات گسترده در رایگیری سخن میگوید. تلاشهای تیم حقوقی ترامپ برای عدم تایید برخی از آرای الکترال، تاکنون در دادگاههای پنسیلوانیا، جورجیا، میشیگان و آریزونا ناکام مانده است. با این حال برخی از جمهوریخواهان از جمله سناتور لیزا مورکوفسکی در یک توییت ابراز کردهاند: «دیگر زمان آن رسیده است که فرآیند کامل انتقال قدرت آغاز شود.»
آنتونی بلینکن کیست؟
آنتونی جان بلینکن متولد 16 آوریل 1962، دیپلمات ارشد آمریکایی است. او از ۲۰۱۴ تا ۲۰ ژانویه ۲۰۱۷ قائممقام وزیر امور خارجه ایالاتمتحده آمریکا بود. او پیش از ژانویه ۲۰۱۳ دستیار رئیسجمهور ایالاتمتحده آمریکا و قائممقام مشاور امنیت ملی بوده است. باراک اوباما در نوامبر ۲۰۱۴ بلینکن را بهعنوان قائممقام وزیر امور خارجه ایالاتمتحده آمریکا برای جانشینی ویلیام برنز که بازنشسته شده بود به سنای ایالاتمتحده برای اخذ رای اعتماد معرفی کرد. سنا در ۱۶ دسامبر ۲۰۱۴ با رای ۵۵ به ۳۸ به بلینکن رای اعتماد داد. در سال ۲۰۰۲ بلینکن بهعنوان رئیس دفتر کمیته روابط خارجی سنای ایالاتمتحده آمریکا، منصوب شد و تا ۲۰۰۸ در این سمت ماند. او همچنین عضو پیوسته ارشد مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی بود. در سال ۲۰۰۸، بلینکن برای کمپین ریاست جمهوری جو بایدن کار میکرد و از اعضای تیم انتقال اوباما-بایدن بود. رسانهها در زمان اوباما نوشتند اینکه رئیسجمهور یکی از افراد نزدیک به خود یعنی آنتونی بلینکن را برای قائممقامی وزارت خارجه معرفی کرد، نشان از عزم او برای تاثیرگذاری مستقیم بیشتر بر سیاست خارجی آمریکا داشت. بعد از کنارهگیریاش هم اعلام شد که او همچنان بهعنوان مشاور با دولت آمریکا در زمینه مذاکرات ایران و موارد دیگر همکاری میکند. بلینکن که اصالتا یهودی است در مدرسه دالتون درس خواند و بعد به پاریس رفت و بخشی از سالهای تحصیل خود را در آنجا گذراند. او در دانشگاه هاروارد حضور پیدا کرد و سالها بعد در دو دولت بوش و کلینتون نیز در سیاست خارجی حضور داشت. او در سال 2002 با اوان رایان ازدواج کرد و چون او مسیحی بود، خطبه عقد او توسط یک کشیش یهودی و سپس یک مسیحی خوانده شد.
جیک سالیوان کیست؟
جیکوب جرمایا سالیوان (متولد ۲۸ نوامبر ۱۹۷۶) سیاستگذار آمریکایی است. او مشاور ارشد سیاست مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری هیلاری کلینتون در سال ۲۰۱۶ با تخصص در سیاست خارجی بود. در حال حاضر سالیوان عضو ارشد مونتگومری در کالج دارتموث و عضو پیوسته ارشد و عضو هیات علمی سیاست عمومی در مدرسه سیاست عمومی کارسی است. سالیوان همچنین مشاور ارشد دولت آمریکا در مذاکرات هستهای ایران و استاد مدعو در دانشکده حقوق ییل بوده است. قبل از تدریس در ییل، سالیوان در دولت اوباما بهعنوان قائممقام دستیار رئیسجمهور و مشاور امنیت ملی معاون رئیسجمهور آمریکا جو بایدن کار میکرد. وی همچنین بهعنوان مدیر برنامهریزی سیاست در وزارت امور خارجه ایالاتمتحده و بهعنوان قائممقام رئیس ستاد کارکنان وزیر امور خارجه ایالاتمتحده هیلاری کلینتون خدمت کرد. پیش از این، وی قائممقام سیاست در کمپین انتخابات ریاستجمهوری هیلاری کلینتون در سال ۲۰۰۸ و عضو تیم آمادهسازی برای مناظره کمپین انتخابات سراسری باراک اوباما بود. از روز ۲۲ نوامبر نام سالیوان به کرات بهعنوان نامزد مطرح پست ماشور امنیت ملی جو بایدن مطرح شده است. سالیوان با مگی گودلندر ازدواج کرده است. مگی گودلندر پیشتر مشاور سناتور جو لیبرمن و جان مککین بوده است. یکی از مهمترین اقدامات سالیوان حضور او در مذاکرات هستهای با ایران در سال ۲۰۱۳ بوده است. به ادعای آسوشیتدپرس از سال ۲۰۱۳، وی با مقامات ایرانی در ارتباط بوده و نقش قابل توجهی برای دولت باراک اوباما در انعقاد برجام داشته است. سالیوان در عمان و ژنو بارها با مقامات ایرانی دیدار داشته و از وی بهعنوان یکی از معماران برجسته برجام یاد میشود.