در شرایطی که پس از برگزاری مذاکرات سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه، موضوع عدم دعوت از آمریکا در این مذاکرات به شدت در عرصه بین المللی مورد توجه قرار گرفت، به نظر می رسد واشنگتن سعی دارد با انجام مجموعه ای از اقدامات، غیبت خود را توجیه و در مسیر موجود کارشکنی […]
در شرایطی که پس از برگزاری مذاکرات سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه، موضوع عدم دعوت از آمریکا در این مذاکرات به شدت در عرصه بین المللی مورد توجه قرار گرفت، به نظر می رسد واشنگتن سعی دارد با انجام مجموعه ای از اقدامات، غیبت خود را توجیه و در مسیر موجود کارشکنی کند. این موضوع، واکنش رسمی روسیه را به همراه داشته است.
در شرایطی که پس از برگزاری مذاکرات سه جانبه ایران، روسیه و ترکیه درباره سوریه، موضوع عدم دعوت از آمریکا در این مذاکرات به شدت در عرصه بین المللی مورد توجه قرار گرفت، به نظر می رسد واشنگتن سعی دارد با انجام مجموعه ای از اقدامات، غیبت خود را توجیه و در مسیر موجود کارشکنی کند. این موضوع، واکنش رسمی روسیه را به همراه داشته است.
شب گذشته، دولت روسیه اعلام کرد، تصمیم آمریکا مبنی بر کاهش محدودیت های ارسال تسلیحات برای معارضین سوری، راه را برای ارسال موشک های دوشپرتاب ضد هوایی برای این گروه ها باز کرده و اقدامی خصمانه به شمار می رود که مستقیم نیروهای روسیه در سوریه را هدف قرار می دهد. ارسال این گونه تجهیزات و تسلیحات برای معارضین، از مدت ها پیش محل بحث بوده است.
به نوشته خبرگزاری «رویترز»، ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اشاره کرد که تغییر سیاست آمریکا و آسانتر کردن شرایط ارسال تسلیحات برای معارضین، در بودجه دفاعی جدید ایالات متحده مورد توجه قرار گرفته و مسکو، چنین حرکتی را اقدامی خصمانه علیه خود می داند. بودجه دفاعی سالانه آمریکا، هفته گذشت به امضای باراک اوباما، رئیس جمهور این کشور رسید.
در مقابل، مارک تونر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا مواضع روسیه را رد کرده و گفته، دولت اوباما همچنان مخالف ارسال تسلیحات ضدهوایی و موشک های دوشپرتاب برای معارضین است. وی گفت: «موضع ما درباره موشک های ضد هوایی تغییری نکرده است. ما نگرانی عمیقی درباره ارسال این نوع تسلیحات به سوریه داریم». اشاره وی، احتمالا، افتادن این نوع موشک ها به دست گروه های تروریستی فعال در سوریه است.
رویترز اشاره می کند، قانون بودجه دفاعی آمریکا که روز ۲۳ با امضای اوباما رسمیت یافت، امکان ارسال چنین تسلیحاتی را برای دولت آمریکا فراهم می کند، اما در عین حال، این امر را تحت نظارت کنگره قرار می دهد. بر این اساس، وزارت دفاع آمریکا مجاز به انجام چنین کاری نخواهد بود، تا زمانی که وزرای خارجه و دفاع با ارسال گزارشی برای کنگره، دلایل این تصمیم را شرح دهند. در این گزارش باید به اینکه کدام گروه ها تسلیحات مذکور را دریافت خواهند کرد، تحلیل های اطلاعاتی درباره این گروه و نوع و تعداد موشک های ضد هوایی مورد نظر اشاره شود.
با این حال، روسیه معتقد است که چنین امری در ذات خود به معنای تسهیل شرایط ارسال تسلیحات برای معارضین سوری است. زاخارووا می گوید: «واشنگتن روی تأمین نظامی نیروهای ضد دولت سوریه سرمایه گذاری کرده که فرق چندانی با گروه های خونخواری که سر می بُرند، ندارند. اکنون امکان تأمین سلاح برای آن ها، از جمله سلاح های ضد هوایی، در این قانون جدید گنجانده شده است». وی اشاره کرد هرگونه سلاحی که برای معارضین ارسال شود، می تواند به سرعت به دست گروه های افراطی بیفتد.
به گفته زاخارووا، این تصمیم جدید آمریکا مستقیم نیروی هوایی و دیگر پرسنل نظامی روسیه و همچنین سفارت روسیه در دمشق را تهدید می کند و به همین دلیل، مسکو آن را اقدامی خصمانه می داند. وی همچنین گفت، دولت اوباما قصد دارد با این کار، عرصه را برای دولت جدید آمریکا به رهبری ترامپ «مین گذاری» کند تا بدین ترتیب، وی مجبور شود رویکرد ضد روسی موجود را ادامه دهد.
این در حالی است که اقدامات دولت آمریکا علیه روسیه طی هفته های اخیر، تنها به موضوع سوریه و ارسال تسلیحات برای معارضین محدود نشده و به عنوان مثال، دولت اوباما اخیراً لیست افراد روسی را که بر سر موضوع اوکراین تحت تحریم قرار می گیرند، گسترش داده است. افزون بر این، دولت اوباما روسیه را به دخالت در روند انتخابات آمریکا از طریق هک کردن حساب های کاربری حزب دموکرات متهم کرده است.
در همین راستا نیز روزنامه «واشنگتن پست» امروز به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داده که دولت اوباما قصد دارد مجموعه ای از اقدامات تنبیهی، از جمله تحریم اقتصادی و فشار دیپلماتیک را به واسطه موضوع مداخله در انتخابات، علیه روسیه به کار ببندد. در این بسته تنبیهی که اکنون جزئیات آن در حال نهایی شدن است، اقداماتی از قبیل عملیات سایبری علیه روسیه نیز گنجانده شده است.
به هر ترتیب، به نظر می رسد یکی از مهمترین عواملی که سبب شده دولت اوباما بیش از هر زمان دیگری موضوع اعمال فشار بر روسیه را پیگیری کند، کنار گذاشته شدن واشنگتن از روند حل بحران سوریه در پی آزادسازی کامل حلب است. با وجود این، به نظر می رسد روس ها امیدوارند دولت جدید آمریکا به رهبری ترامپ که به زودی کاخ سفید را تحویل خواهد گرفت، رویکرد مساعدتری نسبت به آن ها داشته باشد.
منبع:تابناک