فائو در گزارش خود، ۱۳ میلیون تن از این ۲۱ میلیون تن را سهم گندم اعلام و از رشد خیرهکننده ۶۳ درصدی تولید گندم کشورمان نسبت به سال گذشته خبر داده است. ذخایر غلات ایران با یک میلیون تن افزایش نسبت به سال قبل به ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسیده، در صورتی که ذخایر غلات جهان ۸۵۷ میلیون تن است.
به گزارش نباءخبر،سازمان جهانی خواربار و کشاورزی (فائو) در تازهترین گزارشی که از وضعیت تولیدات کشاورزی ایران منتشر کرده است، میزان تولید غلات در سال زراعی ۱۴۰۱ را ۲۱ میلیون تن اعلام کرده و از رشد ۱۷ درصدی آن نسبت به سال زراعی ۱۴۰۰ خبر داده است.
فائو در گزارش خود، ۱۳ میلیون تن از این ۲۱ میلیون تن را سهم گندم اعلام و از رشد خیرهکننده ۶۳ درصدی تولید گندم کشورمان نسبت به سال گذشته خبر داده است. ذخایر غلات ایران با یک میلیون تن افزایش نسبت به سال قبل به ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن رسیده، در صورتی که ذخایر غلات جهان ۸۵۷ میلیون تن است. گندم و برنج بهعنوان دو غله مهم در سال ۱۴۰۱ با افزایش قابل ملاحظه تولید در ایران مواجه شدهاند. تولید گندم ایران که در سال زراعی ۱۴۰۰ بالغ بر ۱۰٫۴ میلیون تن اعلام شده بود در سال زراعی ۱۴۰۱ با رشد ۲۵ درصدی به ۱۳ میلیون تن رسیده است.
در این ارتباط، مدیرعامل شرکت بازرگانی دولتی ایران با اعلام اینکه کشورمان با ۸۵ میلیون نفر جمعیت، حدود یک درصد جمعیت 8 میلیارد نفری جهان را در خود جای داده، گفته است: بر اساس گزارش فائو، ایران یک و نیم درصد ذخایر گندم و غلات جهان را در اختیار دارد و ذخایر غلات و گندم ایران نیز یک و نیم برابر میانگین جهانی است. سید سعید راد از تأمین بیش از ۱۱ میلیون تن گندم به دو طریق خرید داخلی و خارجی در سالجاری خبر داد و خاطرنشان کرد: با وجود رشد چشمگیر ۶۰ درصدی خرید تضمینی گندم از کشاورزان عزیز، برای تقویت ذخایر استراتژیک و تأمین امنیت پایدار غذایی کشورمان، این محصول پرمصرف را از مبادی مختلف نیز خریداری کردهایم تا انبارها و سیلوهای کشور لبریز از گندم باشد.
به گفته راد، بحران امنیت غذایی ناشی از خشکسالی و تحولات جهانی، لزوم تأمین کالاهای اساسی مانند گندم را از مبادی بینالمللی دوچندان کرده است اما با واردات حدود 4 میلیون تن گندم در ۸ ماهه امسال، هیچگونه نگرانی بابت نان مصرفی مردم وجود ندارد. ذخایر گندم کشور با حدود 3 و نیم میلیون تن افزایش، از رشد حدود 45 درصدی نسبت به سال گذشته برخوردار است و دولت با حداکثر ظرفیت ممکن، نسبت به ذخیرهسازی گندم به عنوان مهمترین محصول سفره خانوارهای ایرانی، در انبارها و سیلوهای کشور اقدام کرده است.
افزایش ۱۳۰ درصدی قیمت خرید تضمینی گندم در کشور میزان تولید این محصول استراتژیک را افزایش داد به طوریکه در سال زراعی جاری (۱۴۰۲-۱۴۰۱) سطح زیر کشت گندم در اراضی کشاورزی سراسر کشور به بیش از ۵ میلیون هکتار رسیده است. این در حالی است که در سال زراعی گذشته (۱۴۰۱-۱۴۰۰) سطح زیر کشت گندم کشور ۴ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار بود که تاکنون نسبت به سال گذشته رشد ۱۶۶ هزار هکتاری اراضی اختصاص یافته به کشت گندم محقق شده است.
وزارت جهاد کشاورزی عزم خود را جزم کرده که با تأمین 10 میلیون تن گندم برای خبازیهای کشور برای سال آینده در این بخش به خودکفایی برسد. در همین راستا تولید ۱۲.۵ میلیون تن گندم را هدفگذاری کرده است که ۱۰ میلیون تن آن برای تأمین نان مورد استفاده خانوارها که قوت غالب آنها را تشکیل میدهد، صرف میگردد و ۱۰۰ درصد نیاز گندم خبازی و نان در داخل کشور را تأمین میکند.
برای رسیدن به خودکفایی در تولید محصول راهبردی گندم امسال برای دومین سال متوالی کشت قراردادی گندم به عنوان یکی از برنامههای مهم وزارت جهاد کشاورزی در حمایت از گندم کاران در دستور کار دولت قرار گرفت و پیشبینی شده است تا 2 میلیون هکتار از زمینهای کشت گندم در سطح کشور به این امر اختصاص یابد. علاوه بر این طرح جهش تولید در دیمزارها برای سال سوم در سطح ۴.۲ میلیون هکتار برای محصولات مختلف گندم، جو، دانههای روغنی، نباتات علوفهای و گیاهان دارویی در دستور کار است که از این میزان ۲.۳ میلیون هکتار مربوط به کشت گندم خواهد بود.