به نقل از صدانیوز، در حالی که از مهمترین بندهای بودجه سال آینده، «سیاستهای حمایتی دولت از تولید و اشتغال» بوده که در این زمینه دولت برای بودجه عمرانی در سال ۱۳۹۸ رشد ۱۳ درصدی در نظر گرفته است. اما متأسفانه شاهد این واقعیت هستیم که نه تنها هزینههای جاری دولت در بودجه پیشنهادی سال ۹۸ […]
به نقل از صدانیوز، در حالی که از مهمترین بندهای بودجه سال آینده، «سیاستهای حمایتی دولت از تولید و اشتغال» بوده که در این زمینه دولت برای بودجه عمرانی در سال ۱۳۹۸ رشد ۱۳ درصدی در نظر گرفته است. اما متأسفانه شاهد این واقعیت هستیم که نه تنها هزینههای جاری دولت در بودجه پیشنهادی سال ۹۸ دوباره گسترش یافته بلکه عدم تحقق درآمدها و کسری بودجه را هم صد درصد در سال آینده شاهد خواهیم بود.
بر همین اساس با وجود چنین بودجهای که «خام، احساسی و رفاقتی» تنظیم شده، مشکلات زیادی ظهور خواهد کرد!! واقعیت امر این است که سخنان دولتمردان و تعریف و تمجیدی که از دولت و عملکرد خودشان میکنند با واقعیت جامعه امروز ما و همچنین با بودجهای که برای سال ۹۸ تنظیم شده به طور فاحشی در تضاد است و کشوری که بودجه آن کسری پیدرپی و مستمر دارد هرگز نمیتواند به رشد بالای اقتصادی دست پیدا کند. پس باید بیپرده و صریح عرض کنم که متأسفانه با چنین بودجهای که برای سال ۹۸ تنظیم شده دیگر از رشد اقتصادی و تورم تکرقمی که دائماً رئیسجمهور به آن افتخار میکرد خبری نخواهد بود و مردم باید همچنان ناظر و شاهد رکود، بیکاری، گرانی، بیپولی، رشد نقدینگی، افزایش فاصله طبقاتی و... دهها مورد دیگر باشند و با آرامش و رفاه خداحافظی کنند چراکه طبق اعلام آخرین آمار از جمعیت بیکار کشور و با روند تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور افزایش ۶/۰ درصدی این شاخص، نسبت به فصل مشابه سال گذشته، این لشکر بدون کار با ۵۶ هزار و ۳۷۴ نفر افزایش به سه میلیون و ۱۵۹ هزار نفر رسیده است!
هرچند حمایت از معیشت عمومی و عدالت اجتماعی، حمایت از تولید و اشتغال، دو ویژگی خاص در تدوین لایحه بودجه ۱۳۹۸ است. اشتغال و معیشت همچون پارسال از ویژگی بارز تدوین لایحه بودجه بوده که برای رسیدن به این مهم، سیاستهایی برای تنظیم لایحه سال ۱۳۹۸ در نظر گرفته شده است. ثبات اقتصاد کلان و بهبود فضای کسبوکار، اشتغالزایی و کنترل نرخ بیکاری و تأمین عدالت اجتماعی و بهبود توزیع عادلانه درآمدها، از مهمترین سیاستهای تنظیم بودجه آینده است.
بررسی روند تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور، افزایش ۶/۰ درصدی این شاخص نسبت به فصل مشابه سال گذشته را نشان میدهد و جمعیت بیکار کشور با ۵۶ هزار و ۳۷۴ نفر افزایش به سه میلیون و ۱۵۹ هزار نفر رسیده است. روندی که دولت در پیش گرفته قطعاً کشور را با بحران مواجه و اقتصاد را نابسامانتر و سایه تورم سنگین را بر سر مردم بیشتر از گذشته حاکم خواهد کرد. این در حالی است که مطابق آمارها، بیش از سه میلیون بیکار در کشور وجود دارد و سالانه ۸۰۰ هزار نفر نیروی متقاضی کار جدید به این آمار افزوده و وارد بازار کار میشوند که بر این اساس فراهم کردن فرصتهای شغلی مناسب برای جوانان جویای کار و تحصیلکردگان دانشگاهی امری ضروری به شمار میرود. دولت در برنامه ششم توسعه، مکلف شده نرخ بیکاری را تا چشمانداز ۱۴۰۰ به ۶/۸ درصد کاهش دهد. در حال حاضر دولت با اجرای طرح اشتغال روستایی و عشایری و طرح ساماندهی فارغالتحصیلان بیکار به عنوان دو هدفگذاری مهم در حوزه اشتغال، به سمت مقابله با بیکاری گام برداشته است.
تازهترین نتایج طرح آمارگیری نیروی کار نشان میدهد نرخ مشارکت اقتصادی در پاییز امسال با ۶/۰ درصد رشد نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۵/۴۰ درصد و نرخ بیکاری به ۷/۱۱ درصد رسید. بر اساس گزارش مرکز آمار ایران از نتایج طرح آمارگیری نیرویکار در پاییز سال ۱۳۹۷، بررسی نرخ بیکاری افراد ١٠ ساله و بیشتر نشان میدهد که ۷/۱۱ درصد از جمعیت فعال کشور (شاغل و بیکار) بیکار بودهاند.
در حالی که نرخ مشارکت مردان در پاییز سال گذشته ۶۴ درصد و نرخ مشارکت زنان ۶/۱۵ درصد بوده. این نرخ در پاییز امسال به ۴/۶۴ درصد در مردان و به ۴/۱۶ درصد در زنان افزایش یافته و از رشد مشارکت زنان و مردان حکایت دارد. بررسی نسبت اشتغال جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر نیز بیانگر آن است که ۷/۳۵ درصد از جمعیت در سن کار (۱۰ ساله و بیشتر) شاغل بودهاند. این شاخص در بین مردان بیشتر از زنان و در نقاط روستایی بیشتر از نقاط شهری بوده است.
جمعیت شاغلان ١٠ ساله و بیشتر در این فصل، ۲۳ میلیون و ۹۳۷ هزار و ۳۰۰ نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل، ۶۲۳ هزار و ۸۷۹ نفر افزایش داشته است. نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۴ ساله نیز در پاییز امسال ۱/۳۱ درصد بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ۱/۱ درصد کاهش یافته است.
همچنین نرخ بیکاری جوانان ١۵ تا ٢٩ ساله حاکی از آن است که ۵/۲۷ درصد از فعالان این گروه سنی در پاییز ١٣٩٧ بیکار بودهاند. بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان میدهد که این نرخ نسبت به فصل مشابه گذشته، با تغییر جزئی به ۱/۰ درصد افزایش یافته است.
نرخ بیکاری در جمعیت ۱۰ ساله و بیشتر در پاییز امسال برای فارغالتحصیلان دانشگاهی ۳/۱۸ درصد بوده که نسبت به مدت مشابه سال قبل تغییری نکرده است. البته این نرخ در پاییز ۹۷، برای مردان ۴/۱۳ درصد و برای زنان ۹/۲۷ درصد بوده که نشاندهنده افزایش بیکاری در گروه فارغالتحصیلان زن است.