چین و امریکا برای افزایش نفوذ نظامی در اقیانوس آرام رقابت می‌کنند

چین
چین

به گزارش صدانیوز ، ۴۶ ناو و زیردریایی نظامی در کنار ٢٠٠ هواپیما و ٢۵ هزار نیروی نظامی از ٢۵ کشور جهان در رزمایش ریمپس که هر دو سال یک‌بار برگزار می‌شود، مشارکت کرده‌اند. پنجشنبه هفته گذشته در شرایطی که ناوهای جنگی متحدان امریکا در سواحل هاوایی پهلو می‌گرفتند تا رزمایش را آغاز کنند، مشخص […]

به گزارش صدانیوز ، ۴۶ ناو و زیردریایی نظامی در کنار ٢٠٠ هواپیما و ٢۵ هزار نیروی نظامی از ٢۵ کشور جهان در رزمایش ریمپس که هر دو سال یک‌بار برگزار می‌شود، مشارکت کرده‌اند. پنجشنبه هفته گذشته در شرایطی که ناوهای جنگی متحدان امریکا در سواحل هاوایی پهلو می‌گرفتند تا رزمایش را آغاز کنند، مشخص شد که امریکا در اراده خود برای نادیده گرفتن چین در این رزمایش کاملا جدی است.

چینی‌ها دو هفته قبل از آغاز رزمایش ریمپس و در واکنش به پس گرفته‌شدن دعوت به مشارکت در این رزمایش، رزمایش دیگری را با گلوله‌های جنگی در سواحل تایوان برگزار کردند. به نوشته سی‌ان‌ان، همزمانی برگزاری رزمایش بین‌المللی ریمپس بدون حضور چین و رزمایش دریایی چین در تایوان، نشان از افزایش اختلافات میان دو ابرقدرت امروز جهان دارد که هر یک تلاش می‌کنند تا نفوذ نظامی خود را در اقیانوس آرام افزایش دهند.

روز پنجشنبه ژنرال‌های امریکایی در هاوایی گفتند که رزمایش ریمپس «مسیری برای ایجاد روابط تازه» است. ویتنام، مالزی و فیلیپین که هر سه نسبت به دریای چین جنوبی ادعای ارضی دارند و نسبت به تلاش چین برای تسلط کامل بر این دریا معترضند در رزمایش امسال به صورت عضو کامل مشارکت کرده‌اند. کارل شوستر، فرمانده پیشین عملیات در مرکز اطلاعات ستاد مشترک فرماندهی ارتش امریکا در اقیانوس آرام به سی‌ان‌ان می‌گوید: «غیبت چین در این رزمایش نشان می‌دهد که این کشور فرصت‌هایش برای ایجاد رابطه حرفه‌ای و احتمالا شخصی با نیروهای دریایی منطقه و جهان باخته است.» به گفته شوستر، چین تاکنون موفق به برگزاری رزمایشی با این گستردگی نشده است. پیتر لیتون، تحلیلگر موسسه گریفیت آسیا در استرالیا معتقد است: «امریکا از این فرصت برای به رخ کشیدن توانایی‌های نظامی خودش و متحدانش به چین استفاده می‌کند.» به گفته این پژوهشگر «طی یک ماهی که رزمایش ریمپس برگزار می‌شود، امریکایی‌ها با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و رسانه‌ها تلاش می‌کنند تا توانایی‌های خود را به رخ رقیب بکشند.»

کارل شوستر معتقد است که تغییر ساختار اخیر در ارتش چین و رزمایشی که طی هفته‌های پیش در سواحل تایوان برگزار شد، در سوی مقابل نشان‌دهنده افزایش آمادگی چین است. او می‌گوید: «فرماندهی ارتش آزادیبخش خلق چین در حال بهبود است و آنها میل دارند که این توانایی‌ها و ظرفیت‌های جدید از سوی ایالات متحده امریکا و تایوان به وضوح مشاهده شود.» کمتر از یک ماه پیش ژنرال جیمز متیس، وزیر دفاع امریکا اعلام کرده‌بود که دعوت از چین برای مشارکت در رزمایش ریمپس را پس گرفته است و حتی بعد از مذاکرات اخیرش در پکن هم حاضر به دعوت مجدد چین به این رزمایش نشد. رییس‌جمهور چین، شی جین‌پینگ در دیدارش با ژنرال متیس بر موضع چین در مورد دریای چین جنوبی پافشاری کرده ‌بود و تاکید کرد: «موضع ما در مورد تمامیت ارضی و استقلال چین غیرقابل بازگشت و کاملا روشن است. هر میلیمتر از سرزمین‌هایی را که از اجداد ما به ارث گذاشته‌شده است نگه می‌داریم و هیچ‌چیز اضافه‌ای از کسی نمی‌خواهیم.»

اما چینی‌ها تلاش می‌کنند تا ناراحتی خود از غیبت در ریمپس را پنهان کنند. روز پنجشنبه وزارت دفاع چین اعلام کرد که قصد دارد یک رزمایش جایگزین را اواخر سال جاری میلادی برگزار کند. بر اساس بیانیه وزارت دفاع که در خبرگزاری رسمی شینهوا منتشر شد، چین اواخر سال جاری میلادی، رزمایشی دریایی با حضور هر ١٠ کشور عضو آسه‌آن برگزار خواهد کرد. پیتر لیتون، تحلیلگر مسائل آسیا معتقد است، در شرایطی که جیم متیس و ارتش امریکا در حالا ساخت ائتلاف‌ها و اتحادهای تازه هستند، یک نفر است که می‌تواند همه‌چیز را در طول یک ماه برگزاری رزمایش ریمپس به هم بریزد: دونالد ترامپ. رییس‌جمهور امریکا قرار است طی هفته‌های پیش رو در نشست‌هایی مهم با سران ناتو، اتحادیه اروپا و رییس‌جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین دیدار کند. تحلیلگر استرالیایی مسائل آسیا معتقد است: «دونالد ترامپ مرتبا به اروپایی‌ها و کانادایی‌ها توهین می‌کند و به منافع ناتو ضربه می‌زند، در حالی که همزمان از پوتین به دلیل عملکردش در اوکراین و سوریه تعریف می‌کند. این رفتار‌های ترامپ باعث می‌شود که هر آنچه توسط وزارت دفاع برای گسترش همکاری‌های نظامی و افزایش قدرت نرم امریکا در رابطه با متحدانش در اقیانوس آرام رشته شده، پنبه شود.»


رقابت بر سر دریای جنوبی

طی سال‌های گذشته و از زمانی که بحران دریای چین جنوبی میان چین و دیگر کشورهای جنوب شرقی آسیا آغاز شده است، ایالات متحده امریکا بارها ناوهای نظامی خود را به آب‌های اطراف جزایر مورد اختلاف در دریای جنوبی چین اعزام کرده است. این عملیات از سوی امریکایی‌ها «عملیات‌های آزادی عبور و مرور» نامیده‌می‌شود، اما تاکنون هیچ یک از کشورهای دیگر جنوب شرقی آسیا با امریکا در این عملیات‌ها مشارکت نکرده‌اند. اما در رزمایش ریمپس بدون حضور چین، حالا فرصتی برای کشورهای عضو آسه‌ان ایجاد می‌شود تا دست‌کم به گفته پیتر لیتون «اتحاد غیرفعال خود با اهداف امریکا را در منطقه» به نمایش بگذارند. به جز کامبوج، لائوس و میانمار، همه اعضای دیگر آسه‌آن در رزمایش ریمپس مشارکت دارند. پیتر لیتون معتقد است: «کشورهای آسه‌آن ممکن است حاضر نباشند ناوهای جنگی خود را برای حضور در آب‌های مناقشه‌برانگیز دریای جنوبی چین در کنار ناوهای امریکایی اعزام کنند، اما با مشارکت در این رزمایش در غیبت چین عملا همدلی خود را با امریکا نشان می‌دهند.»


ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید