به نقل ازصدانیوز، آریانا طباطبایی، استاد علوم سیاسی در موسسه رَند و پژوهشگر ارشد دانشگاه کلمبیا در یادداشتی برای «فارن افرز»، حضور ایران در جنگ سوریه را عاملی برای تغییر دکترین نظامی ایران خواند. او پس از اشاره به وقایع منجر به جنگ داخلی سوریه و نحوه مشارکت ایران در این جنگ نوشت: جنگ در […]
به نقل ازصدانیوز، آریانا طباطبایی، استاد علوم سیاسی در موسسه رَند و پژوهشگر ارشد دانشگاه کلمبیا در یادداشتی برای «فارن افرز»، حضور ایران در جنگ سوریه را عاملی برای تغییر دکترین نظامی ایران خواند. او پس از اشاره به وقایع منجر به جنگ داخلی سوریه و نحوه مشارکت ایران در این جنگ نوشت:
جنگ در سوریه نخستین مورد پس از جنگ ایران و عراق بود که نیروهای ایرانی در معرض یک نبرد واقعی خارج از مرزهای ایران قرار گرفتند. این تجربه اثر ژرفی بر تفکر نظامی ایرانیها داشت و تهران را بر آن داشت تا دکترین و رویههای نظامی خود را به روز کرده، انسجام آن بیشتر شود و به توانایی هایش برای هدایت عملیاتهای مشترک با نظامیان خارجی کمک کند. تکامل دیدگاه ایران نسبت به میدان جنگ میتواند پیامدهایی واقعی برای ایالات متحده و نیروهای مسلحش داشته باشد: چه مستقیما و چه از طریق نُواب (گروههای مورد حمایت)، دو کشور احتمالا به درگیری در آینده قابل پیش بینی ادامه خواهند داد. ایرانیها و نیروهای مورد حمایت ایران اکنون در نزدیکی نظامیان آمریکایی و شریکانش در افغانستان، عراق، سوریه و خلیج فارس عملیات میکنند.
تواناییهای متعارف [نظامی] ایران هنوز با آمریکا برابر نیست. مهمتر آن که جمهوری اسلامی هنوز سلاح هستهای در اختیار ندارد. به جای آن، تهدید بزرگتر علیه ایالات متحده از سوی ایران در تواناییهای جنگی مرکب (هیبرید) آن نهفته است که تهران در طول چهار دهه گذشته صیقل داده و در سوریه به تکامل رسانده است. جمهوری اسلامی اکنون تواناییهای جذب نیرو و شبکه گسترده نواب خود را به رخ میکشد و یک ظرفیت برجسته برای همکاری با متحدان مسلح متعارف همچون روسیه دارد.
بنابر یک نشانه احتمالی از تعمیق روابط با روسیه، دو کشور توافقنامه همکاری نظامی را اوایل ماه جاری امضا کردند. جزئیات به صورت عمومی منتشر نشده است، اما روشن شده است که این توافق شامل یک مولفه دریایی برجسته است. در حالی که ایالات متحده به دنبال مقابله با فعالیتهای شدت گرفته ایران در خلیج فارس و تنگه هرمز برای خنثی کردن تنشهای فزاینده است، باید در نظر داشته باشد که ایران از سوریه چه آموخته است. حفظ کردن اسد شیوه جنگ ایرانیها را تغییر داده است، هرچند مشخص نیست که کسی در واشنگتن متوجه آن باشد.